IZGUBLJENI U POLITICI Obavještajci vršljaju po BiH,stranci samo održavaju stanje važno je da je mir!

Published On 3. April 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Čorbo-Zećo

Svaka vrsta racionalnog razmišljanja dovodi do odgovora da Bosna i Hercegovina s postojećom političkom garniturom etno-nacionalnih političkih elita u zemlji još dugo ne može dobiti vlast – ne zbog toga što se vlast ne može uspostaviti iz nekih nadnaravnih razloga, već zbog toga što vakuum pozicija Bosne i Hercegovine u ovom trenutku najbolje odgovara etno-nacionalnim vođama, svakom iz njegovog ugla gledanja.

Takva percepcija vodi BiH unazad u anarhičnu vlast kakve nema nigdje na svijetu. Ohrabrenje da će doći do promjene javnosti u BiH dale su presude Evropskog suda za ljudska prava, prije svih presuda Azre Zornić koja je u fokus stavila građanina. I kada se očekivalo, da su skladu svojih djelovanja u svojim zemljama, međunarodna zajednica pomogne, u BiH je stigla Angelina Eichhorst i začuđujuće krenula u podršku Draganu Čoviću u rješavanju nepostojećeg hrvatskog pitanja.

Građanske stranke u BiH prezrele su namjere medijatora, a uloga međunarodne zajednice dovedena je u pitanje prije svega zbog blagih reakcija, ne uvođenja sankcija Miloradu Dodiku i Čoviću, posebno ističući i nametanje teza – svi su jednaki.

U nedavno održanoj emisiji U fokusu na OBN-u Ćamil Duraković i Vojin Mijatović dobro su opisali ulogu međunarodne zajednice, posebno Evropske unije koja sve više pokazuje slabosti u naletima vlastitih destruktivnih snaga.

„Inertnost međunarodne zajednice koja se uglavnom ponašala kao medijator u nadi da će jednom doći do konsenzusa lidera tri etničke grupe, nažalost 27 godina nakon toga uvidjeli su i sami da je proizvod njihove pasivnosti Milorad Dodik i Dragan Čović. U startu je bilo reakcija OHR-a, a u jednom periodu je došlo do zatišja u sankcijama. I oni su jednako krivi što Dodik direktno udara na Ustav BiH.

Puštanje nacional-primitivnim politikama doveli su nas do luđačke pozicije. Evropa i svijet dobro znaju BiH i šta su nam namtenuli, sada kada vide da je to nemoguća opcija oni pokušavaju nas vratiti na te pozicije zbog kojih se ratovalo. Iako naš Ustav govori i o ostalim, sve je to zanemareno“, kazao je Duraković.

Vojin Mijatović vrlo otvoreno se pita zbog čega je Angelina Eichhorst imala takve stavove.

„Vrlo će brzo biti formirana istražna komisija u EU koja će istražiti veze Anegeline s plinskom industrijom.  Uz dužno poštovanje, ako je to stav EU koju je iznijela Eichhorst, mi treba da razmišljamo o drugom smjeru. Mi smo sami sebi neprijatelji. Moramo obrnuti tu tezu ko su nam prijatelji. Mi smo skolni vjerovati u te velike priče o prijateljima.

Nedavno sam u intervjuu za jedan ugledni francuski list kazao da sve što je tražila Eichhorst evo mi dajemo Francuskoj pa vi implementirajte. Ništa u boljim uslovima nisu bili Rumunija i Bugarska kada su primljeni u EU. Oni su primljeni kada se osjetio jak ruski utjecaj. Ako je to tako, onda se treba izjasniti i oko BiH. Ako nećete nas mi ćemo se okrenuti Rusiji i Erdoganu. Mi smo bili naivni 90-tih, ali moja politička generacija neće više ratovati. Sramota je što je EU uradila Zoranu Zaevu u Sjevernoj Makedoniji. Mi to nećemo čekati. U ovoj državi su svi građani za EU, ali nema smisla šta nam rade. Mi moramo početi voditi bh. politiku. Treba neko pokazati da je prijatelj BiH, a ne samo iz daleka ne daj se BiH“, kazao je Mijatović.

Nedosljednost politika stranih čimbenika mogli smo vidjeti i u pismu šefice Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec, koja je prije nekoliko dana uputila oštro intonirano pismo članovima Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, Željku Komšiću i Miloradu Dodiku, a povodom izostanka angažmana Oružanih snaga BiH na gašenju požara, za što je potrebna saglasnost sve trojice članova Predsjedništva BiH.

Iako su Šefik Džaferović i Željko Komšić, kao i u svim ranijim prilikama dali saglasnost za angažman Oružanih snaga BiH, pretrpjeli su iste vrste kritika kao i Dodik koji iz potpuno neopravdanih i bezumnih motiva, nije želio dati saglasnost za angažman OSBiH na gašenju požara, sve dok vremenske prilike nisu ugasile požare.
Onda je na scenu stigao visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt koji je saopćenjem pozdravio odluku Dodika da ipak da saglasnost!? Pri tome ranije se nije oglašavao!? Licemjerna je takva politika koja zbilja dovodi na razmišljanje ko su nam prijatelji?

„Molim sve njih, ukoliko nam je npr. Turska prijatelj da prebaci pola investicija iz Srbije u BiH, ukoliko su nam Rusi prijatelji neka nam pošalju naftu po normalnim cijenama, ukoliko su nam Amerikanci prijatelji neka izvade iz fioka tužilaštava i svojih obavještajnih agencija sav kriminal etno-nacionalnih vođa i neka ih stave na crne liste. Ukoliko je EU prijatelj neka stavi sankcije onima koji ruše ustav. Ne mogu više da prihvatim prijateljstvo koje izgleda kao navijanje za neki nogometni klub. Šta ste uradili osim održavanja stanja bitno je da je mir. Ovo je posljedica“, kazao je Mijatović.

On je pojasnio i ključnu poziciju BiH.

„Obavještajci vršljaju po BiH. Ambasadori nam ovdje glume političke lidere mi smo to pustili. Šta rade ti ambasadori u razgovorima oko izmjene ustava. Šta smo mi to postali? Treba nam Rus, Amerikanac, Nijemac da nam pojašnjava. Oni su samo ambasadori isto kao svugdje u svijetu. Nije problem u međunarodnoj zajednici, do nas je“, zaključio je Mijatović.

Upravljanje narodnim masama dok se u zraku osjeti strah i neizvjesnost uža je specijalnost nacionalnih politika u Bosni i Hercegovini, dok su s druge strane pokazali da se baš najbolje i ne snalaze u ekonomskim i drugim reformama.

Ruku na srce, promatrajući izborne cikluse u BiH kroz godine, tu vrstu mrcvarenja podržavaju i sami građani – svaki put kada se neko odmakao od nacionalne rovovske politike na pod je tresnuo kao sa tavana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *