STAV PSIHIJATARA Simptomi živčanog sloma

Published On 10. April 2022. | By saliha | Magazin

Ne smatra se medicinskim izrazom niti mentalnom bolešću već se koristi kao izraz za brojne psihičke probleme

Iako se ne radi o medicinskom terminu, to ne znači da nemate veliki problem, a ako se osjećate kao da jeste pred “živčanim slomom”, važno je potražiti pomoć. No, što ustvari označava termin “živčani” slom i što biste trebali napraviti kada osjećate da više ne možete dalje?

Jak umor

Ne smatra se medicinskim izrazom niti mentalnom bolešću već se koristi kao izraz za brojne psihičke probleme, ali nikako se ne bi trebao shvatiti neozbiljno, navodi dr. Erin Engle, psihijatrica na univerzitetu Kolumbija. Dodaje kako je u pitanju situacija kada osoba ne može normalno funkcionirati radi jakog osjećaja stresa te ističe kako prepoznati simptome.

Previše spavate ili ne spavate uopće – Promjene u snu su jedan od signala da nešto ne valja, pa će se kod nekih javiti potreba da spavaju i duže od 8 sati, dok će neko pak imati velikih problema i cijelu će noć provesti budni. San može postati izlaz od briga, ali isto tako može i izostati jer će mozak biti stalno u “akciji”.

Umor – Jak umor tokom dana isto tako može biti signal da ste na rubu snaga, a osim mentalnog umora, može se javiti i onaj tjelesni kada samo želite leći jer vam se čini da za ništa drugo nemate snage. Jednako tako, stvari koje sam vam nekad pričinjavale zadovoljstvo, mogu vam se činiti besmislene. Gubitak libida se, također, veže uz jak osjećaj stresa.

Promjena apetita

Promjene u apetitu – Možda ne jedete, a možda odjednom jedete previše, ističe Engle. Hormon stresa, kortizol može uzrokovati promjene u apetitu, pa i buditi jaku želju za slatkim i slanim namirnicama. Isto tako, kada ste na rubu snaga, možete izgubiti želju da se zdravo hranite i da pripremate obroke. Doktorica navodi kako je uobičajen simptom gubitak želje da vodite brigu o sebi.

Fizička bol

Glavobolja, bol u trbuhu, bol u mišićima… sve su to simptomi koji se mogu javiti. Kako navodi Erin Engle, kod nekih će se osoba javiti problemi s probavom, poput zatvora ili proljeva. No nije nepoznata činjenica da se stres može poigrati s probavom već je dugo poznato da on itekako može utjecati na rad crijeva.

Koje je rješenje

Imate li problema s koncentracijom? Ili vam se samo čini da su vam misli nepovezane? Često se javljaju i kognitivni simptomi zajedno s “živčanim slomom”, a mogu se dakle javiti u obliku loše koncentracije, poteškoća s rješavanjem problema i osjećaja da gubite orijentaciju i da lošije pamtite.

Pratite i znakove koji upućuju na anksioznost, pa se tako mogu javiti i bol u prsima i ubrzano disanje. Kratki, brzi udasi su česti kada smo pod velikim stresom, a ako možete u tim trenucima kontrolirati kako dišete, to vam može uvelike pomoći. Ako se problem s disanjem javlja stalno, možda se radi o nekom drugom zdravstvenom problemu pa je svakako važno posjetiti ljekara.

Rješenje isto ovisi o konkretnoj situaciji i možda će vama pomoći nešto što nekom drugom neće. Ako je neko pod velikim stresom, ali misli da sam može riješiti problem, najbolja je odluka uložiti u sebe. To može biti odlazak u šumu, teretanu ili bavljenje hobijem. Ne smije se zaboraviti i na važnost sna, ali i prehrambene navike.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *