Ubistvo hrvatskog rukometaša u Makedoniji, optužnica protiv tri osobe

Published On 10. April 2022. | By saliha | Crna hronika

SARAJEVO, (Patria) – Smrt Denisa Tota (27), mladog hrvatskog rukometaša, i dalje privlači veliku pažnju javnosti u Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj, ali i ostatku regije.

Pojavili su se novi detalji, a makedonska Telma TV danas je objavila da je rukometaš Butela Skoplja preminuo od posljedica fizičkog sukoba i zadobivenog udarca.

Isti izvor javio je da su uhapšene dvije osobe, momak i djevojka, a da je treća osoba u bijegu i za njom se traga.

Mediji u Sjevernoj Makedoniji navode kako postoje snimci sa sigurnosnih kamera, na kojima se vidi da je Tot pretučen prije nego što je primljen u bolnicu, gdje ljekari nisu uspjeli da mu spase život.

– Na snimcima nadzornih kamera navodno se vidi kako mladić i djevojka izlaze iz noćnog kluba u Skoplju i ulaze u taksi, a za njima je krenuo i nesretni Tot. Nakon toga su izašli iz vozila i udarili mu dva šamara. Rukometaš je odmah pao na tlo, a djevojka ga potom nekoliko puta udarila po glavi.

Mladi rukometaš se uopće nije pomjerao, niti je pružao otpor. Nakon što su vidjeli da je bez svijesti, dvojica muškaraca su mu pokušala pomoći i reanimirati ga, ali nisu uspjeli, nakon čega su pobjegli s mjesta događaja. Taksi je otišao kada je izbila svađa. Navodno su neke povrede nanijete i korištenjem boksera – pišu makedonski mediji.

Novinar iz Skoplja Tomislav Kezarovski, objavio je da na Trgovačkom centru u sklopu kojeg je i diskoteka, ima više nadzornih kamera i na nekoliko njih je zabilježen sukob koji je nažalost bio koban za Denisa Tota.

Dan nakon tragičnog togađaja oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije, koje je izašlo sa detaljima o tome ko je, kada i kako napao Tota.

Prije toga, iz policije su saopćili da je Tot primljen u bolnicu bez vidljivih tragova nasilja.

– Dana 7. aprila oko 3.30 sati ispred noćnog kluba koji se nalazi u gradskom parku došlo je do verbalne svađe između osobe D. T. (28) iz Republike Hrvatske, s privremenim boravkom u Makedoniji i osobe A. Lj. (28), K. L. (19) i A. K. (22) iz Skoplja, pri čemu su tri osobe napale i udarile D. T. u glavu. Pao je na asfalt i izgubio svijest – piše u saopćenju MUP-a Sjeverne Makedonije.

Protiv tri osobe podignute optužnice zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo “ubistvo”.

Navodi se da je državni tužitelj Tužilaštva u Skoplju izdao nalog za obdukciju tijela preminulog rukometaša. Također, zatražili su da im se dostave snimci sa sigurnosnih kamera noćnog kluba koji je mladi rukometaš posjetio prije smrti. Tužilaštvo traži i da se sasluša nekoliko ljudi koji su svjedočili događaju.

– Na osnovu pregledanih videozapisa utvrđene su tri osobe za koje će predmetni tužitelj, nakon zaprimljene kaznene prijave, izdati naredbu za provođenje istražnog postupka, zbog osnovane sumnje da su osumnjičeni, među kojima i djevojka (19), a za koje se sumnja da su počinili zločin ubojstvo. Dvoje osumnjičenih su uhapšeni i danas će biti privedeni sudiji Osnovnog kaznenog suda u Skoplju, dok se za prvoosumnjičenim, koji je nedostupan, traga – saopćeno je iz Tužilaštva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *