NESANICA Može vam pokvariti san: Ovu hranu nemojte jesti prije spavanja

Published On 13. April 2022. | By saliha | Magazin

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da su slatkiši povezani sa problemima sa spavanjem

Nesanica je postala čest problem današnjice, a mnogi ljudi ne znaju kako da je riješe. Ukoliko želite da vaš san bude kvalitetan, obratite pažnju šta uvečer unosite u organizam.

Nutricionista Kim Lavic otkriva da bi trebalo da se odreknete slatkiša prije nego što odete na spavanje.

– Ako želite bolje da spavate, hrana broj jedan koju bi trebalo da zaobiđete, jesu slatkiši. Oni imaju veoma visok sadržaj šećera i u osnovi ne nude nutritivnu vrijednost koja može da se iskoristi. Gumene bombone, na primjer, imaju 21 gram šećera po porciji, sa samo 3 grama proteina, 0 grama masti i bez vitamina ili drugih korisnih hranljivih materija o kojima bi se govorilo. Previše slatkiša može stvoriti kratkoročne i dugoročne probleme sa spavanjem – objasnila je ona.

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da su slatkiši povezani sa problemima sa spavanjem.

– Kratkoročno, slatkiši noću također mogu dovesti do hormonskih promjena, poput povišenog inzulina i adrenalina, koji vas ostavljaju nemirnim, anksioznim i gladnim – kaže nutricionista.

Osim slatkiša, isključivanje pržene hrane bi vam također moglo pomoći da bolje spavate, jer studije povezuju ishranu sa visokim sadržajem masti sa povećanim rizikom od poremećaja sna.

– Ograničavanje kisele hrane, začinjene hrane i gaziranih pića moglo bi vam pomoći da bolje spavate. Pokazalo se i da kofein smanjuje vrijeme i kvalitet spavanja, tako da izbjegavanje pića sa kofeinom i hrane poput tamne čokolade popodne i uveče može unaprijediti san – kaže ona.

Avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *