PLANSKO UNIŠTAVANJE GIGANATA: Bili okosnica razvoja općine,punim kapacitetom radli nakon rata, ali vlast i profiteri imali  druge namjere

Published On 20. April 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

„Hadžići nisu poljoprivredna općina.Svi koji tu sjedite izbijte to sebi iz glave.Ne znam ko vam je to utuvio.Općina Hadžići je šumska i planinska“.Ovako je govorio načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović prije osam godina

Za posticaj poljoprivredi općina Hadžići izdvajala  skromnih 60.000.Upola manje od ovog iznosa dobijali  su pjevači… Kada je uništena ZZ „Tarčin“, koja je bila okosnica razvoja poljoprivrede, koja je bila najrazvijena  u KS, sada  u općini Hadžići za ovu namjenu   imaju para, pričaju drugu priču, sada kažu da su Hadžići poljprivredna općina. Kakav apsurd.Ovo još jednom govori da se  jedno misli, drugo radi, a treće sprovodi u djelo.

Po razvoju poljoprivrede općina Hadžići bila je vodeća u Kantonu Sarajevo. Uništavanjem Zemljoradničke zadruge  Tarčin , koja je bila okosnica razvoja, danas traktori, kamioni, kosilice i druga mehanizacija propada u krugu preduzeća.

PRAZNE ŠTALE…

Prazne su i štale, tako da je nekada od moćne poljoprivredne firme , koja je imala sve perspektive za unapređenje proizvodnje , ostalo ruglo.

Statistika pokazaju da u ovoj općini nikada nije bilo manje stoke kao danas.

KONKURS ZA DODJELU 30 JUNICA

U saradnji sa   Muslim Aid Association općina Hadžići raspisala je  javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu  30 steonih junica pasmine simentalac. Kako su nam kazali u nadležnoj službi javni poziv ostaje otvoren do 22.04.2022. godine

Općina Hadžići   donirati će  80 odsto novčanih sredstava, dok će sa ostalih   20 odsto za nabavku junice  platiti  korisnici koji budu odabrani u javnom pozivu.

ZAŠTO SU UNIŠTENI GIGANTI

Sve se radilo da se uništi „ZZ Tarčin“. Kao DI „Bjelašnica“ i GP „Ingrap“ koji su bili okosnica razvoja općine, koji su punim kapacitetom radili nakon rata.

Vlast i tajkuni imali su svoje  planove. Poljoprivredno zemljište vidjeli su kao dobru zaradu u prodaji i izgradnji  takozvanih Arapskih naselja,  govorili da Hadžići nisu poljoprivredna općina, da je šteta za tu oblast  davati pare.

Za posticaj poljoprivredi općina Hadžići izdvajala  skromnih 60.000.Upola manje od ovog iznosa dobijali pjevači… Kada je uništena ZZ „Tarčin“, koja je bila okosnica razvoja poljoprivrede, koja je bila najrazvijena  u KS, sada  u općini Hadžići, kada je poljoprivredno zemljište ZZ Tarčin prešlo u ruke općine Hadžići,  za ovu namjenu   imaju para, pričaju drugu priču, sada kažu da su Hadžići poljprivredna općina. Kakav apsurd.Ovo još jednom govori da se  jedno misli, drugo radi, a treće sprovodi u djelo.

PARE ZA PJEVAČE

Za posticaj  razvoja poljoprivrede općina Hadžići izvojala je skromna sredstva.Jer ta oblast, kako su kazivali nadležni nema perspektivu, po njima  Hadžići nisu poljoprivredna općina… Nisu urodili apeli nekih od vijećnika da su Hadžići vodeća poljoprivredna općina, da je to važna privredna grana , da se ne bi smjelo uništavati poljoprivredno zemljište, da je velika šteta  poljoprivrednu zemlju, na kojoj se uzgajala hrana  davati za gradnju arapskih i drugih naselja, da je nelogično da se upola manje od poljoprivrede daje pjevačima za „Hadžićko ljeto“…

IMALI SVE,SADA RUGLO

A u planskoj uništenom Zemljoradničkoj zadrugi Tarčin i sada stoje zahrđali traktori i druga mehanizacija vrijedna više stotina  hiljada KM. Tu su prazne štale.Sve stalo , uništeno. Zaraslo u  korov. Tu  je i kamion sa cisternom za mlijeko. Sve stoji,planski  propada,uništava se, da postane bezvrijedno , da se da na otpad, pišu  bivši radnici  u pismu i kažu:

-Prije osam  godina  načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović kaže da svi sebi izbiju iz glave koji misle da su Hadžići  poljoprivredna općine gdje ističe:

„IZBIJTE TO SEBI IZ GLAVE“
„Hadžići nisu poljoprivredna općina.Svi koji tu sjedite izbijte to sebi iz glave.Ne znam ko vam je to utuvio.Općina Hadžići je šumska i planinska, kazao je načelnik“.

I ispunio obećanje.Nema nas, unišeni smo.Našu zemlju uzela je općina Hadžići, sada, kada smo uništeni zauvijek imaju para za poljoprivredu, sada smo najednom poljoprivredna općina, a vidite šta se govorilo  dok nismo dokrajčeni, ističu radnici i nastavljaju: Da li je cilj bio da uzme našu zemlju na kojoj se urgaja pšenica, ječam, heljdu, kukruz… proizvodili hranu.

PLANSKO UNIŠTAVANJE

-Pogledajte ovo,srce da pukne, i kamen bi zaplakao.Imali smo sve.Mehanizaciju, stoku, štale,velike površine zemlje, mogli proizvoditi za izvoz.Hrana lako nađe tržište.To je danas najtraženija roba.Uništeni smo isto kao i  DI „ Bjelašnica“, koja je imala najkvalitetnije drvo u Evropi,  i GP Ingrap“, koji je imao kamione, novu betanaru, svoj kamenolom, mehanizaciju, ama baš sve…..

I ovo govore koliko su politika i tajkuni jaki, koliko im je bilo stalo do ovih giganata, da jedno pričaju, a sasvim drugo sprovode u djelo.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *