30.godina od zločina nad logorašima iz Hadžića: Samo u jednom danu u kasarni u Lukavici ubijeno 46 zatočenika

Published On 11. May 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Mada se sve zna ko ih je, kada i gdje ubio, iako  je tu  bilo oko 300 zatočenika iz Hadžića, svijedoci zločina,ni danas se ne zna gdje su njihove kosti.

Zašto u općini Hadžići od 2007. godine odbijaju sprovesti Odluku Općinskog vijeća da se sve greške iz knjige „ Svijedoci istine“, koju  je izdala i finansirala općina Hadžići, a po kojoj kod druge strane nije bilo logora, zločina i ubijanja, i koja je bila i ostala najbolja odbrana na suđenju optuženih kod druge strane, sve greške isprave i štampa druga knjiga.

Zašto tužbe protiv  komandnta kasarne u Lukavici, čelnika tzv. sprske općine Hadžići  nisu podnesena i ko i zašto brani zločine.

 

Polaganjem cvijeća na spomen obilježja   u Hadžićima  je obilježena 30.-to godišnjica zločina nad logoršima ove općine.Tokom zatočeništva u logorima  je ubijeno, umrlo ili poginulo  čak 94 logoraša.

Pored  ove općine  logoraše  iz Hadžiće,   vlast  takozvane srpske općine Hadžići , u pet autobusa odvodili su u logore kararne „ Slaviše Vajner – Čiča“ u Lukavici, zati   Kulu , Vogošće i druga mjesta, odakle se mnogi, na žalost, nikada nisu vratili .Od ukupno 74 lica sa prostor  ove općine, za kojima se još uvijek  traga, 52 osobe su odvedene iz logora.

Najviše njih, čak  46 u jednom danu  na mučki način ubijeno je u kasarni u Lukavica. Mada se sve zna kada se to desilo , ko ih je , kada i gdje  ubio,ko je bio komandant kasarne u Lukavici , i  sve druge pojedinosti ni danas ,poslije 30 godina od zločina,  ne zna se gdje su njihove kosti .Niko od odgovornih takoznae srpske općine Hadžići za ove i druge zločine nije  ni odgovarao.

Zajedno sa  46 ubijenih  logoraša  tu je bilo oko 300 zatočenika iz Hadžića,  svijedoci zločina. Nažalost ,veliki broj njih je umrlo, i svake godine svijedoka zločina  sve ih je manje.

-To je bio masakr.Soba u Lukavici  gdje su  ubijeni bila je puna krvi. Žalosno je da tužba protiv komandanta karasne u Lukavici  i drugih odgovornih nije podnesena. Rodbina nastradalih umire ne dočekavši da svoje najmilije ukupaju, prouče im Fatifu. Tu je bilo i više moje rodbine, kazao nam je Meho Musić, bivši logoraš, koji nam je pričao kako je preživo pakao u Lukavici.

Mada se sve zna ko ih je, kada i gdje ubio, iako  je tu  bilo oko 300 zatočenika iz Hadžića, svijedoci zločina,ni danas , i poslije 30 gdina se ne zna gdje su njihove kosti.

Zašto u općini Hadžići od 2007. godine odbijaju sprovesti Odluku Općinskog vijeća da se sve greške iz knjige „ Svijedoci istine“, koju  je izdala i finansirala općina Hadžići, a po kojoj kod druge strane nije bilo logora, zločina i ubijanja, i koja je bila i ostala najbolja odbrana na suđenju optuženih kod druge strane.

Zašto tužbe protiv  komandnta kasarne u Lukavici, čelnika tzv. sprske općine Hadžići  nisu podnesena i ko i zašto brani zločine.

Historija će pokazati da li je slučaj u Hadžićima sličan onom sa revizijom tužbe, gdje Nevenka Tramp,  bivša članica Tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju proziva ko nije želio da revizija tužbe BiH prptiv Srbije uspije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *