POSLALI JASNU PORUKU Ambasada SAD: Odluka HDZ-a da blokira finansiranje izbora je neodgovorna i neopravdana

Published On 17. May 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Institucije BiH imale su više nego dovoljno vremena da ispune svoju ustavnu odgovornost i osiguraju sredstva za ovu najosnovniju demokratsku funkciju – slobodne i poštene izbore, poručili su iz američke ambasade

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što na današnjoj sjednici Vijeća ministara nisu odobrena sredstva za održavanje Općih izbora u oktobru.

– Odluka HDZ-a BiH da blokira finansiranje izbora tokom današnje sjednice Vijeća ministara bila je neodgovorna i neopravdana.

Institucije BiH imale su više nego dovoljno vremena da ispune svoju ustavnu odgovornost i osiguraju sredstva za ovu najosnovniju demokratsku funkciju – slobodne i poštene izbore. Ponašanje HDZ-BIH po ovom i drugim pitanjima posljednjih sedmica, uključujući njihovo protivljenje ključnim reformama koje zahtijeva EU, nije u skladu sa iskazanom opredijeljenošću stranke za euroatlantske integracije.

Upravljanje, a ne opstrukcija i korupcija, jedini je put naprijed za BiH, njene konstitutivne narode i njene građane – poručili su iz Ambasade SAD.

Avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *