Vlada KS usvojila Program sufinansiranja boravka djece u privatnim vrtićima

Published On 16. June 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Vlada Kantona Sarajevo danas je usvojila Program sufinanasiranja boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama KS u školskoj 2022/2023. godini. Usluge cjelodnevnog boravka djece u privatnim vrtićima iz Budžeta KS će biti sufinansirane sa 200 KM, a poludnevnog boravka sa 100 KM.

„Ovim programom sufinansiranja namjeravamo obuhvatiti svu djecu koja pohađaju privatne vrtiće. Postavili smo jedan uvjet, a to je da registrovana privatna ustanova ne namjerava uvećati cijenu boravka za više od 10% u odnosu na važeću cijenu u ovoj školskoj godini. Time želimo izbjeći nerazumno povećanje cijena zbog kojeg porodice, odnosno roditelji i djeca u konačnici ne bi imali nikakve koristi. Ovaj program je namijenjen njima, te smo u tom kontekstu i postavili ovaj uvjet. Očekivanja su da će oko 3.600 djece biti obuhvaćeno programom sufinasiranja“,  navela je ministrica za odgoj i Istakla je da Ministarstvo trenutno intenzivno radi i na registraciji i uvođenju u sistem mnogih ustanova koje se bave  cjelodnevnom brigom o djeci, te da vrši provjere ispunjavanja pedagoških standarda i normativa. Time se, kako je kazala,  povećava konkurentnost ali i nude prilike  svoj djeci da mogu pohađati vrtiće.

„Želim istaći da su očekivani efekti ove mjere Vlade veći obuhvat djece predškolskim odgojem i obrazovanjem,  poboljšanje standarda roditelja, staratelja i hranitelja djece, ali i stvaranje boljih prilika za žene i njihovom pristupu tržištu rada“, naglasila je ministrica.

Za sufinansiranje boravka djece u privatnim vrtićima do kraja ove budžetske godine je obezbijeđeno 2.900.000 KM.

Ministrica je poručila da će Ministarstvo izdati Instrukciju o online upisu djece u vrtiće, kroz postojeći  EMIS sistem Ministarstva. Instrukcija će biti objavljena u ponedjeljak naredne sedmice, na zvaničnoj web stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje.

„Na ovaj način povećavamo transparentnost i postižemo ekonomičnost u sistemu upisa djece. Upis će trajati cijelu godinu, jer je vrlo moguće da će pojedini vrtići proširiti svoje kapacitete,  povećati broj odgojnih grupa, a osim toga, neki roditelji će ispisati svoju djecu iz vrtića pa će se otvoriti mjesta za prijem. Dakle, ovaj proces će biti moguć cijelu godinu, kako za upis u vrtiće, tako i za ostvarivanje prava na sufinansiranje“, navela je ministrica.

Također je podsjetila da je Ministarstvo izradilo listu često postavljanih pitanja i odgovora roditelja vezanih za upis djece u vrtiće, a dostupni su na stranici Ministarstva. Roditelji sve upite mogu slati na email: predskolsko@mo.ks.gov.ba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *