Ukrajinu branite, Bosnu ste i previše puta izdali: Dosta licemjerja gospodo Evropljani!

Published On 22. June 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: Rasim Belko

Tromi smo i neuspješni na evropskom putu i ta konstatacija nije otkrivanje tople vode. Na svojoj koži osjeti je svaki građanin ove zemlje, kojima život već decenijama liči na košmar. Vode nas vrlo sposobni politički manipulatori kojima reformski procesi i prioriteti nisu interes i to je tačno. 

No, ipak je i previše licemjerno porediti Bosnu i Hercegovinu i Ukrajinu na evropskom putu. Tvrdnje da Ukrajina pod ruskom agresijom napreduje brže nego Bosna i Hercegovina u miru su klasična manipulacija koju nam ovih dana serviraju evropski zvaničnici kako iz Brisela tako i njihovi emisari u Sarajevu.

Prva netačna činjenica u tim njihovim tvrdnjama je da je Bosna i Hercegovina u miru, a svi koji hoće vidjeti i znaju misliti, su svjesni da faktičko ratno stanje u BiH nikada nije okončano, samo je oružani zamijenjen političkim sukobom u ludilom vođenim specijalnim ratom. Luđačka košulja političkog sistema skrojena Bosni i Hercegovini prije 27 godina bila bi prevelik teret i jednoj Njemačkoj, a ne maloj državici u srcu balkanskih vjetrometina. Ta luđačka košulja omogućila je različitim geopolitičkim i unutrašnjim igračima i pijunima da od Bosne i Hercegovine naprave državu – slučaj, nesposobnu da se izbori i sa najprostijim problemima, a kamo li da usvaja standarde kakve joj traži Evropska unija.

Zanimljivo bi bilo da se na nekoj sličnoj mirovnoj konferenciji Ukrajina ustroji kao današnja Bosna i Hercegovina, pa da u Radi sjede predstavnici takozvane Donjecke i Luganjske narodne republike i da takvi predstavnici imaju mogućnosti entitetskih, vitalnih i sličnih zavrzlama modela kojima mogu blokirati svaki proces, od toga kako će izgledati saobraćajni znakovi, do zakona o sudovima, korupciji, policiji…. Istovremeno bi bilo zanimljivo vidjeti da Ukrajina ima i trećeg, recimo bjeloruskog samoupravitelja kakvog Bosna i Hercegovina ima u liku i nedjelu Dragana Čovića. Pa da se i njemu daju opcije mehanizama blokade i vitalnih interesa. E onda biste nas gospodo mogli porediti, jer u tom bi slučaju bili isti. Ovako je to klasično izvrtanje činjenica s jednim ciljem, da se opravda ad hoc kandidatski status Ukrajini zarad geopolitičkih igara, dok će nas i dalje nastaviti tretirati kao plemensku zajednicu nesposobnu da bude ono što vijekovima jeste.

Evropske birokrate neće priznati, ali nakon političkih manipulatora, secesionista, pijuna u institucijama bh. sistema, najveći krivci za taj tromi i trnoviti evropski put BiH sjedili su i sjede u Briselu, evropskim prijestolnicama i sarajevskoj zgradi njihovih emisara. Jer, već decenijama svjedočimo kako upravo te evropske birokrate kontinuirano gledaju kroz prste našim manipulatorima. Stoga, za te birokrate od Von der Leyen, Borrella, Michela do Johanna Sattlera vrlo jednostavno pitanje – zašto gospodo nema sankcija za one koji ne samo da usporavaju evropski put, nego poput političkih termita urušavaju i ono malo izgrađenih institucija bh. sistema, time narušavajući i krhki mir od oružanog sukoba.

Zašto gospodo iz briselske diplomatije niste slijedili poteze Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva koji su jasno prepoznali retrogradne snage unutar Bosne i Hercegovine. Ah da, pa i vi u svojim institucijama imate parlamentarce i kadrove poput Olivera Varhelyija, koji zarad nekih drugih interesa blokiraju procese. No, i za te blokade EU pronalazi rješenje kada joj se hoće, pa recimo Rusiji, Bjelorusiji i nekim drugi zemljama i njihovim političarima uvodi sankcije po rodoslovu. U slučaju Bosne i Hercegovine istovremeno ima neke druge aršine, pa ne samo da ne sankcioniše, već i sarađuje s političarima koji podrivaju sistem.

Treća sporna stvar u tim vašim pravdanjima gospodo Evropljani bila je vrlo uočljiva kada ste nam poslali emisarku da raspakuje Ustav i preuredi Izborni zakon. Na to su vas jasno upozoravali i sami evropski parlamentarci, jer su vaši emisari zagovarali rješenja iz srednjeg vijeka, istovremeno zanemarujući presude Evropskog suda za ljudska prava. Više od decenije ti vaši emisari nisu bili u stanju pronaći rješenje, što opet otkriva jasnu sliku nesnalaženja i nesposobnosti samih vas u Briselu.

Neodlučnost i izostanak političke volje unutar Evropske unije u Bosni i Hercegovini traje i predugo, a takav pristup ojačao je secesioniste i sve druge antidržavne snage, koje danas komotno mogu manipulisati svim društveno – političkim aktivnostima. Pristup EU omogućio je tim snagama da spore i potpisivanje običnog trgovinskog sporazuma, da polovinu zemlje vode u skoro pa vidljivo otcjepljenje, da jedna trećina ima smjelosti jasno istaći planove o reorganizaciji države i nove podjele.

Paralelno tome skoro sve blokade mehanizama koje ima visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini dolazile su iz unutrašnjosti Evropske unije, a posljednjoj smo svjedočili kada je Italija pokušala spriječiti donošenje odluka o finansiranju izbora, čime je zapravo bila blizu da ugrozi i njihovo održavanje.

Zato nas nemojte porediti s Ukrajinom, jer evropski put Ukrajine teško je bio uočljiv, dapače, bio je nevidljiv u vremenu dok je Viktor Janukovič bio premijer ili predsjednik. Još jedno je licemjerno u tom poređenju gospodo Evropljani. Netom  nakon napada na Ukrajinu skočili ste da joj pomognete, šaljete milijarde, uvodite sankcije, šaljete naoružanje. Znate li kako je vaša Unija reagovala u slučaju agresije na BiH? Uveli ste embargo na oružje napadnutoj državi, dopustili neviđena razaranja, zločine i na kraju genocid! Zato nemojte da poredite Ukrajinu i BiH, jer vaše reakcije tokom svih ovih godina pokazuju da je pozadina potpuno drugačija.

Nismo mi na Balkanu baš toliko otupjeli. Jasno nam je da i u Briselu pušu vjetrovi kojima se ne sviđa ideja o proširenju. Zato ono što vaše birokrate ovih dana govore i jeste mučno licemjerno, jer s jedne strane nemate nam snage reći da nas nećete, s druge strane uvlačite nas u procese koji vječno traju i ništa ne donose.

Je li dosta više licemjerja gospođo Evropo!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *