Sjećanje na heroje koji su poginuli posljednjeg dana rata

Published On 11. October 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Položeno cvijeće na spomen-obilježje na Godinjskim brdima

 

Učenjem Jasina i Fatihe, polaganjem cvijeća na  spomen-obilježje na Godinjskim brdima  u općini Trnovo,  jučer je obilježena  godišnjica pogibije osmorice  hadžićkih  policjaca, koji su život izgubili posljednjeg dana rata na Treskavici. Selim Tufo, Atif Tufo, Amir Agić,  Erik Tiro,  Edin Hajro,  Rusmir Nikšić,Šaban Muhibić i Šemsudin Čilaš poginuli su kada je mirovni sporazum već bio potpisan.

Pored rodbine i prijatelja, predstavnika Kantona Sarajevo  i općine Hadžići, svečanosti su prisustvovali veterani policije općine Kisljejak, Trnova  i drugim mjesta,  te  kordinacija boračkih   udruženja  općine Hadžići.

Ispred  Udruženja veterana policije  općine Hadžići  prisute je pozdravio  Huso Šehić, koji je naglasio da su  za današnju slobodu život dali 46 policajaca, a  80 ih je teže i lakše ranjeno.

– Sudbina je htjela  da poginu  posljednjeg dana rata. Bili su veliki junaci i neustrašivi heroji. Agresor nije mogao da zauzme naše  položaje. Tukao je artiljerijom, i od gelera osmorica je poginulo , a više boraca teže i lakše ranjeno kazao je Šehić.

Skupu se obratio i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, koji je istakao da na ovim i drugim skupovima  trebalo biti daleko više mladih, da se upoznaju sa strahotama rata, te koja je cijena plaćena za današnju slobodu.

-Naše heroje nikada ne smijemo zaboraviti. Životima i dijelovima tijela branili su zemlju, i mladi,  bar na ovim mjestima, trebaju  učiti o agresiji i obrani zemlje, kazao je ministar.

Kraj obilježja se nalazi osam borova koji simboliziraju osmoricu neustrašivih heroja, koji su život položili za BiH.

Prisutni su cvijeće položili i na spomen obilježje legendarnog komandanta Zaima Imamović, koji se nalazi u neposrednoj blizini  spomen-obilježja osmorice hadžićkih policajaca.

 

.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *