Bjelica-Prutina kroz suze: Meta mi je na čelu, tražim utvrđivanje krivične odgovornosti

Published On 11. October 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Vanja Bjelica Prutina, članica Centralne izborne komisije, na današnjoj sjednici CIK je govorila o svom privatnom životu i svim implikacijama zbog optužbi vrha vlasti RS da ona ruši bh. entitet Republika Srpska.

Kazala je da joj se sigurnost ugrožena i da joj se stavlja meta na čelo zbog odluke o ponovnom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika/potpredsjenika RS. Izjavila je da je strah za djetetov i njen život, te da je nazivaju ‘srpskom fukarom’ i osobom koja ‘ruši Republiku Srpsku’.

“Irena Hadžiabdić i ja smo diskriminisane na osnovu pola i u više navrata pretrpile smo različite vidove verbalnog nasilja. Tonovi s kojim su nam se obraćali bili su zastrašujući. Vidno sam uzenemirena činjenicom da kandidat za predsjednika RS ponovo govori o meni lično, ovoj put kao o nekome ‘ko ruši Republiku Srpsku’. Razlog tome je što sam podržala odluku o ponovnom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika/potpredsjenika RS“, rekla je Bjelica.

Tvrdi da ovo nije prvi put da je izložena medijskom linču, te da je na isti način bila izložena i za prošle izbore kada je zbog poništenja izbora u Doboju i Srebrenicu nazvana “srpskom fukarom”.

“Otišlo se i korak dalje, raspravljalo se o mom porodičnom životu, bračnom partneru, čime se direktno krši moje pravo na privatni i porodični život koje predstavlja jedno od osnovnih prava. Tada kada sam nazvana ‘srpskom fukarom’, to je jedno vrijeme trajalo i sada vidimo da u Doboju nakon poništenih izbora gotovo 400 članova obuhvaćeno je optužnicom, a neke su optužnice i potvrđene. Ja sam omogućila građanima RS da se spriječi krađa njihove volje. Kod poništavanja izbora izbora u Srebrenici i Doboja, svi smo dobili krivične prijave”, istaknula je članica CIK-a, uz apel na Tužilaštvo da svi po tim krivičnim prijavama i odgovaraju.

Ispričala je i da je danas dobila informaciju da je zbog glasanja ponovog za nivo RS, rečeno da je ‘izvršila udar na RS’, iako je jasno da CIK donosi odluke dvotrećinski.

“Smatram da se kao žena, kao samohrana majka stavljam pod pritisak i ponovo čujem da će se podnijeti krivične prijave. Kandidat za predsjednika RS meni direktno metu stavlja na čelo imenom i prezimenom. Ja živim u RS i to kod mene stvara neprijateljsko okruženje kod onih ljudi koji poklanjaju i vjeruju riječima tom kandidatu. Zbog takvih stavova, govore mi da sam histerična, oštro se protivim tome i danas sam borbeno rekla da neću dozvoliti da mi se stavlja meta na čelo, neću dozvoliti da mi se sa takve pozicije vlasti i moći imputira da ja vršim udar na RS zato što radim svoj posao. Pozivam nadležne institucije da se ispita da li postoji, ne politička, nego krivična odgovornost za takve poruke koje se šalju u javnost i zahtijevam da se izvrši procjena moje lične sigurnosti”, rekla je Bjelica kroz suze.

“Imam strah kad se moje dijete vraća iz škole sa svojim drugarima…Smatram da moje dijete treba da uživa ista prava kao druga djeca, ali plašim se da joj to dozvolim. Ovakve stvari su nedopustive. Čula sam i da se insinuira da je neka gospođa iz SDS-a, pošto se ja stalno povezujem stalno sa SDS, bila za vikend na Trebeviću ili Jahorinu sa Mirkom Šarovićem, pozivam Tužilaštvo ili m:tel da ispita preko baznih stanica moju lokaciju, jer je to jedna laž. Meni se lažima stavlja meta na čelo”.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a dao je punu podršku svojoj kolegici, rekavši da je i njemu vrlo slično stavljena meta na čelo, te da je ‘kvalifikovan kao antisrbin’.

“Institucije će pružiti maksimalnu podršku i da se pripremi pismo prema nadležnoj direkciji za procjenu sigurnosti. Nedopustivo je da bilo ko u ovoj državi bilo kome prijeti posebno izabrani zvaničnici na visokim položajima. Odbacujem svaki vid političke prljave kampanje koja se vodi protiv ove institucije i njenih članova, a dezinformacije koje se pružaju su usmjerene na tri nivoa”, poručio je presjednik CIK-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *