Otvoreno pismo Denisu Bećiroviću: Zašto šutite druže predsjedniče?

Published On 16. October 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Ilire su ujedinili Rimljani, nametnuvši im hegemoniju. Hoće li Bošnjake ujediniti potlačavanjem ili će se dozvati pameti veliko je pitanje, piše u otvorenom pismu novom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisu Bećiroviću čitalac Patrije E. M. (ime poznato redakciji), koji za sebe kaže da je historičar po struci, ljevičar po ideji. Usto navodi da je na proteklim izborima glasao za Bećirovića i pita ga zašto šuti u ova teška, kijametska vremena.

Druže predsjedniče, znam da čekaš ferman CIK-a da i zvanično preuzmeš funkciju, ali me brine i pomalo ljuti to što šutiš i nigdje te nema dok nam hrvatski vazal Christian Schmidt pokušava podijeliti Bosnu i Hercegovinu, te omogućiti da Bošnjaci, ali i mi ostali budemo ograđeni u nekoliko srezova i tako protekom vremena iščeznemo s ovih prostora

Zašto šutiš, druže predsjedniče? Vidim da si se posljednji put oglasio nakon izjava Milorada Dodika da će mu tvoj izbor olakšati otcjepljenje entieta kojim rukovodi. I ti ga predsjedničke pozvao na razgovore i dogovore, kao da ne znaš s kim pričaš. Nema druže predsjedniče s Dodikom normalnih pregovora, nije on Europljanin, on je putinista, secesionista.

No, čudi me predsjedniče da si odgovorio Dodiku na verbalnu provokaciju, a nigdje ne vidjeh odgovor Schmidtu na njegove namete i poruke. Vidio sam te predsjedniče na protestima ispred OHR-a u junu. Došao si okružen zastavama naše domovine, ali te sada kad si izabran u tročlano čelo ove zemlje niti vidim niti čujem. Šta se promijenilo predsjedniče Bećiroviću?

Prijeti li vam neko, jeste li ucijenjeni? Neću da vjerujem, druže predsjedniče u ono što pišu i pričaju, da je naš SDP pristao zarad vlasti da šuti na sve ovo što nam se dešava. Čudno mi je, međutim, predsjedniče, da nigdje iz SDP-a ne vidim ozbiljne reakcije, ili poziva na reakciju – političku, na ulici ili bilo gdje drugo. Naprotiv, druže Bećiroviću vidim da ljudi iz našeg SDP-a napadaju i one koji su se suprotstavili tom OHR-ovom potlačavanju Bošnjaka. I ne samo oni, nego i većina od onih 11 predsjedniče koji su vas podržali pred izbore.

Brine me to, ni Vi predsjedniče, ni oni, niste odgovorili na više poziva da se probosanske i probošnjačke snage okupe oko iste ideje – oko odbrane Bosne i Hercegovine, demokratije, ljudskih prava. Nedavno je predsjedniče grupa intelektualaca pozvala sve vas, političare, da se izjasnite oko onog što nam je silom nametnuto po uputi Zagreba i nisam vidio ni Vaš ni SDP-ov odgovor. Jer, u pravu su predsjedniče intelektualci kada kažu da nije vrijeme ni tema da nam nudite vaše lične ratove i razmirice. Vrijeme je za vizije, vrijeme je za okupljanje.

Vi ste druže predsjedniče najavljivali da ćete okupljati, ali nigdje ne vidjeh, oprostite ako griješim, da ste pozvali sve probosanske i probošnjačke snage na sastanak o ovom kritičnom vremenu i onom što nam se sprema. Znate li kako su prošli narodi kojima su drugi odlučivali a oni ćutke prihvaćali. Nestajali su, baš kao i oni narodi čije je vodstvo bilo zavađeno oko parčeta vlasti dok su se oluje oko njih spremale da ih unište. Zašto vam je druže predsjedniče lakše pozvati na razgovor Dodika, nego pozvati na svedržavni, svebosanski sabor Izetbegovića, Komšića i ostale koji imaju političku snagu da se suprotstavite opasnim planovima protiv naše države. Je li vam neko ne da ili se vama ne da da to radite?

Niste izabrani da šutite druže predsjedniče. I što rekoše intelektualci u javnom pozivu svima vama, nemate mandat da pristanete na podjelu ove države. Nadam se predsjedniče da vam sitnošićarski interesi pojedinaca željnih vlasti i moći iz koalicije 11 neće biti prepreka da se pridružite intelektualcima, političarim, analitičarima i novinarima koji već sedmicama upozoravaju na pogubnost Schmidtovog djelovanja. Jer, narod možete varti koliko hoćete, državu podijeliti jednom. Ali, ako ste u Predsjedništvo išli da biste bili za jednokratnu upotrebu, bojim se da će to biti kraj Vaše karijere. Ali i kraj mojih nadanja da se kroz izbore može mijenjati vlast. Na bolje, na gore uvijek može!

Vi, druže predsjedniče u kampanji rekoste da imate i plan i program. Ja sam vam vjerovao, evo i danas vjerujem, pa se nadam da imate plan i za krizno djelovanje, a Vi nikako da progovorite, da djelujete. Slušajući Vas kako govorite vjerovao sam da ćete biti poput recimo američkih predsjednika, koji reaguju na devedeset posto dešavanja u njihovoj državi, a vi šutite na ključni faktor koji prijeti gajtanom našoj domovini.

I konstantno se pitam zašto? Sprječavaju li vas možda ambasadori koji podržavaju i Schmidta, jer priča se da oni pokušavaju napraviti vlast kako bi sklonili sve one koji se Schmidtovom projektu podjele BiH suprotstavljaju. Čak i ako je tako, druže predsjedniče Bećirović ja nisam zaokružio Vaše ime da biste pozivali Dodika na razgovor, a ćutali na zlu sudbu koja se sprema Bosni i Hercegovini.

Vidite, svaki dan čitam novine i vijesti i svaki dan vidim nekog novog Evropljanina koji se suprotstavlja tom hrvatskom Nijemcu. Strik, Mijatović, zeleni, liberali, Weber i brojni drugi brane ovu zemlju u skladu s onim što mogu, a od Vas ni glasa ni pisma. Zašto?

Na kraju, reći ću vam nešto iz svoje branše. Historija nikada nije dozvoljavala da izdajnici budu zaboravljani, naprotiv, sve izdajnike plemena, etnosa, nacije, zemlje uvijek je ostavljala na stubu srama. I još nešto, neposlušni sluga koji je izdao svog cara za interese onog koji dolazi pogubljen je prvi. Jer, onaj koji dolazi ne voli izdajnike.

Nemojte dopustiti da Vas historija upiše među takve, ova zemlja je žilava, zna kako sa okupatorima, ali zna i kako sa izdajnicima. Čuvajte se, smrt fašizmu, sloboda narodu, druže predsjedniče.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *