Sjevaju prve varnice između Durakovića i Dodika: Nije mi on dao funkciju nego narod. Entitet ne može iznad države!

Published On 26. November 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Sjevaju prve varnice između potpredsjednika RS Ćamila Durakovića i predsjednika RS Milorada Dodika.

Duraković je prisustvovao obilježavanju Dana državnosti BiH u Banjoj Luci. Dodik je kazao da je tamo bio u svoje ime i da nije za to imao njegovu saglasnot.

Dodik je, naime, jučer, uobičajeno negirao obilježavanje Dana državnosti navodeći da to nije državni praznik.

Dodik je prozvao i potpredsjednika RS Durakovića navodeći da on na tom događaju u Banjoj Luci nije predstavljao RS.

Komentirajući ove navode, Duraković je kazao kako je funkcija potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska izborna, a ne namještenička.

“Prema tome, nije meni Dodik dao tu funkciju nego je ona Ustavom definisana. Mene su birali građani. To je opredjeljenje građana, ali i moje opredjeljenje. Jesam potpredsjednik, tako sam pozvan i tako sam se obratio. Ići tom nekom retorikom minimiziranja nekoga samo će dodatno komplikovati međuetničke odnose. Nećemo pristati na bilo kakve ucjene. Od početka mandata sam odao poštovanje institucijama RS i zastavi i svemu onom što jedan entitet jeste. Međutim, država BiH ne može bit podređena entitetu, ma ko to mislio i htio, pa bio i Dodik.

Sve dok se poštuje država BiH, institucije entiteta bit će poštovanje u maksimumu kako je to propisano. Naše poštovanje imaju, pozivamo ih na razum i međusobno poštovanje, a ukoliko je to ne moguće, pa Bože moj. Nećemo odustati od naše ljubavi prema Bosni i Hercegovini”, kazao je Duraković za Hayat.

Inače, Dodik je prvobitno hvalio stav Durakovića koji je kazao da u Banja Luku dolazi raširenih ruku. No, već sad sijevaju prve varnice i bit će pitanje kako će se saradnja nastaviti.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *