CIK priznao sporni listić PDP-u: O petom delegatu iz RS će odlučivati žrijeb

Published On 5. December 2022. | By saliha | Vijesti

Za ovakvu odluku je glasalo pet članova CIK-a, a protiv su bili Vlado Rogić i Irena Hadžiabdić

Centralna izborna komisija BiH danas je donijela odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS, a sporni nevažeći listić je utvrđen kao važeći, jer je prema mišljenju članova CIK-a i komisije bila jasna volja poslanika.

Neispravno popunjen listić je mogao presuditi da SNSD dobije četvrtog delegata umjesto PDP-a, a nakon što je priznat ovaj sporni listić, o petom delegatu iz RS će odlučivati žrijeb.

Za ovakvu odluku je glasalo pet članova CIK-a, a protiv su bili Vlado Rogić i Irena Hadžiabdić.

“Strogo određeni postupak”

Odluka komisije je bila da su izbori bili tajni i da su bili u skladu s procedurama. Jedan listić je bio nevažeći, a član komisije je bio mišljenja da je listić važeći u skladu s procedurama.

Član CIK-a Željko Bakalar je podsjetio da je na glasačkom listiću bila naznaka da se ne glasa kod imena kandidata, a ne stranke, što ovdje nije bio slučaj prema njegovom mišljenju.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić je rekla da je riječ o strogo određenom postupku. Rekla je da su uvidom u stenogram došli do toga da se tri puta dalo upozorenje kako treba glasati, a da postoji mogućnost da je neko iz bojkota glasao nan način na koji je glasao te da neće moći prihvatiti odluku. Podsjetila je da su i neki članovi komisije koji su utvrđivali rezultate u NSRS iz redova opozicije smatrali da je listić bio nevažeći.

“Jasna je volja birača”

Član CIK-a Vlado Rogić je kazao da neće podržati ovakvu odluku. Dodao je da je takav način glasanja poruka “da nekog nećeš, ne da hoćeš”, jer nije stavljen “X” u kvadratić, nego je prekrižena stranka.

Ahmet Šantić, član CIK-a, je rekao da se svi problemi u izbornom procesu pripisuju CIK-u BiH. Rekao je da gdje god je jasna volja birača treba priznati rezultat, a da je u konkretnom slučaju priznata volja birača.

Jovan Kalaba, član CIK-a, je bio mišljenja da je nedvosmisleno jasna volja birača, a da je neko htio napraviti nevažeći birački listić, napravio bi ga na drugi način.

Članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina je rekla da to što neko nije glasao u skladu s uputama ne znači automatski da je nevažeći listić.

Avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *