Darja Softić Kadenić: Zakon o sukobu interesa značajan je za cijelu BiH

Published On 5. January 2023. | By saliha | Vijesti

Darja Softić Kadenić, ministrica pravde i uprave u Vladi Kantona Sarajevo, bila je gošća emisije Špica.

Govorila je o Zakonu o sukobu interesa koji je stupio na snagu. Govorila je i o podignutim optužnicama protiv političara iz KS koji su pod sumnjom da taj zakon krše.

Kada je riječ o značaju ovog zakona, ali i njegovoj provedbi, ministrica tvrdi da je višestruk.

“Mi pitanje regulisanja sukoba interesa imamo kao jedno od ključnih pitanja koje se provlači kroz svih 14 prioriteta. To je pitanje koje nije bitno samo za KS, nego i za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu”, pojašnjava ministrica.

Kako kaže, ovaj zakon postoji na nivou Federacije godinama. No, ne provodi se iz razloga što je zastario. Dodaje i činjenicu da nikad nije konstituisano izvršno tijelo za njegovu sprovedbu.

Postavlja se pitanje da li se na takav način sistemski štiti kriminal,

Na to ministrica kaže:

“Ukoliko imate obavezu da formirate određeno politički nezavisno tijelo, ono što je ključno je da se ne formira bilo kakvo tijelo. Neka komisija koja bi bila formirana od skupštinskih zastupnika.

To je samo zamazivanje očiju. Time opet imate kolege koji odlučuju o sukobu interesa stranačkih kolega ili određenih direktora”.

Činjenica je da do sada nije bilo volje za formiranje takvog apolitičnog tijela.

Prve promjene dešavaju se upravo na nivou KS.

“Zakon je tek stupio na snagu. Imali smo jedan period tzv. vacatio legis, od njegovog objavljivanja do početka primjene koji je trajao tri mjeseca, da se primjenjivači propisa upoznaju sa sadržajem i pripreme na njegovu implementaciju i tek od 1.1.2023. su se stekli uvjeti da se zakon počne primjenjivati”, zaključila je ministrica.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *