Ogrešević: Dodik nastavlja antidržavnu i prorusku politiku, krajnje vrijeme za reakciju Tužilaštva BiH, OHR-a i PIC-a

Published On 9. January 2023. | By saliha | Aktuelnosti

(Patria) – Vlasti manjeg bh. entiteta predvođene Miloradom Dodikom nastavljaju antiustavno djelovanje proslavom 9. januara, za koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku da ne može biti „Dan RS-a“. Zbog toga pozivam Tužilaštvo BiH, ali i OHR i visokog predstavnika da konačno sankcionišu sve one koji su organizirali današnju proslavu i time ponovo ignorirali odluke Ustavnog suda BiH, navodi se u reakciji Nermina Ogreševića, predsjednika Narodnog evropskog saveza (NES) BiH.

“9. januar je simbol napada na ustavni poredak BiH, početak agresije, genocid, zločine… Zbog toga se ne može slaviti kao dan jednog od entiteta države Bosne i Hercegovine. Međutim, iako se o tome jasno odredio i Ustavni sud BiH, vlasti RS-a predvođene Dodikom nastavljaju ignorirati odluke Suda i podrivati državu Bosnu i Hercegovinu. Parade s dugim cijevima i oklopnim vozilima, odlikovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina u jeku agresije Rusije na Ukrajinu unose nemir i šalju jasnu poruku ostalim narodima u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom svijetu da se Dodik nije promijenio i da nastavlja antidržavnu i prorusku politiku, čiji je osnovni cilj izazivanje tenzija, narušavanje mira i stabilnosti i u konačnici razgradnja države Bosne i Hercegovine.

Krajnje je vrijeme da Tužilaštvo BiH pokrene postupke protiv svih onih koji krše Ustav ove zemlje, ali i da reagira OHR, visoki predstavnik i Vijeće za implementaciju mira (PIC).

Do napretka naše zemlje i njenog pristupanja Evropskoj uniji i NATO-u sigurno ne može doći sve dok se neometano krši Ustav, provode secesionističke politike i iz Bosne i Hercegovine šalju poruke podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu”, navodi Ogrešević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *