SDA odlučuje o kandidatu za potpredsjednika FBiH

Published On 10. January 2023. | By saliha | Vijesti

Stranka demokratske akcije na današnjoj sjednici kolegija trebala bi razmatrati odluku o prijedlogu kandidata za potpredsjednika FBiH. Prema prijedlogu SDA, na toj funkciji trebala bi ostati dosadašnja entitetska potpredsjednica Melika Mahmutbegović.

SDA i DF imaju 13 delegata od ukupno 23 u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Nova imenovanja treba da potvrdi i Predstavnički dom.

Predsjedništvo SDA trebalo bi zasjedati sutra. Na dnevnom redu sjednice je razmatranje aktuelne političke situacije kao i pitanje kadrovskih rješenja, saznaje Fena.

I Predsjedništvo će, između ostaloga, razmatrati ime koje će predložiti za funkciju predsjednika/potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Dom naroda Federalnog parlamenta trebao bi uskoro biti konstituiran. U Klubu Bošnjaka, koji broji 23 delegata, SDA ima 12 delegata, dok Demokratska fronta (DF) ima jednog te imaju mogućnost predložiti predsjednika/potpredsjednika FBiH.

Stranke “Osmorke” imaju deset delegata u Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda, zbog čega su ostali bez mogućnosti da predlažu potpredsjednika ili predsjednika FBiH.

Blok od osam stranaka čine Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), BH Inicijativa Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NES) i stranka Za nove generacije (ZnG).

Kandidati za predsjednika i dva potpredsjednika FBiH bit će na jednoj listi o kojoj glasaju oba doma Federalnog parlamenta. Bez njih nije moguće imenovati ni Vladu FBiH.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *