Jednom tužiocu dodjeljivala predmete: Zašto je odbijena tužba protiv Sabine Sarajlije?

Published On 19. January 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Disciplinska tužba protiv glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabine Sarajlije odbijena je u potpunosti. Tako je odlučila Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

U tužbi koju je Ured disiplinskog tužioca (UDT) podigao protiv Sarajlija navode se vrlo ozbiljna djela. To su povreda načela nepristrasnosti, nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti te miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti.

Kako je Raport već objavio, UDT se žalio na odluku Prvostepene komisije i to u cijelosti, pa će predmet, nakon izjašnjenja tužene strane, ići na Drugostepenu komisiju. Pitali smo UDT uz koje obrazloženje je Prvostepena komisija odbila tužbu protiv glavne tužiteljice Kantona Sarajevu. Kažu da o predmetu koji je u toku ne mogu davati informacije.

Favorizacija jednog tužioca

“Želimo vas informisati da je u disciplinskom postupku protiv glavne kantonalne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo donesena odluka Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) na koju postoji mogućnost izjavljivanja žalbe. Budući da postupak nije okončan, u skladu sa važećim propisima, nismo u mogućnosti dati detaljne informacije o disciplinskom predmetu koji je u toku.

Napominjemo da će, u skladu sa važećim propisima, konačna disciplinska odluka u navedenom predmetu biti objavljena na web stranici VSTV-a BiH”, rečeno je za Raport iz Ureda disciplinskog tužioca.

U tužbi protiv Sarajlije navodi se kako je favorizirala jednog tužioca, Adija Hadžismajlovića, nauštrb drugih tužioca. Presignacija predmeta nije neuobičajena, kada za nju postoje objektivni razlozi. Oni su najčešće duže odsustvo tužioca ili preopterećenost kompliciranim predmetima, u slučaju kada CMS sistem dodijeli još jedan takav slučaj istom tužiocu.

Međutim, prema informacijama Raporta, Sarajlija je bez objektivnog razloga dodjeljivala Hadžismajloviću predmete koje je CMS rasporedio drugim tužiocima. Razlog je bilo taj što Hadžismajlović nije ispunjavao normu. Posebno je zanimljivo kako je preraspoređivala jednostavne predmete poput posjedovanja droge.

Obesmišljavanje sistema

Takvi predmeti su najčešće jasni prema samom policijskom zapisniku. Odnosno, jasno je da su i podizanje optužnice i osuđujuća presuda vrlo izgledni. Zato nije jasno zašto bi ih glavna tužiteljica prebacivala, čime je obesmišljen sistem automatske dodjele predmeta.

Zbog ignorisanja CMS-a i raspodjele predmeta po slobodnoj volji, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić našla se na američkoj crnoj listi.

Sve ove radnje UDT je, prema našim informacijama, u procesu dokumentirao i imao je za njih čvrste dokaze. Međutim, Prvostepena komisija nije smatrala da su dovoljni.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *