U Hadžićima ponovo zamućeno izvorište „Krupa“ :Za manje od dva mjeseca  građani ponovo ostali bez pitke vode

Published On 19. January 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

Ovo nema nigdje osim  u Hadžićima , kažu ogorčeni građani.

 –Više od  15 godina stručnjaci  upozoravaju nadležne  da  se prestane sa bespravnom sječom, i  ako se to ne učini  da će se osjećati dugoročne posljedice.

Bespravna sječa ostavila posljedice

 Komunalno preduzeće Komunalac ponovo je obavestio građane , koji se pitkom vodom snadbjevaju sa izvorište Krupa, da je u srijedu  izvorište zamućeno i  da se voda ne koristi za piće  ni za kuhanje.

 -Za potrebe dopreme vode za piće  cisternom, kao i za druge potrebe potrebno je nazvati dežurnu službu preduzeće na broj 033/ 420- 346, kaže se u obavjesti.

Zvali smo nadležne  u ovoj komunalnoj ustanovi, ali nam nisu znali reći  do kada će trajati ovakvo stanja, i kada bi analiza pitke vode trebala pokazati da je ispravna za piće.

-Ovo nema nigdje osim u Hadžićima.Čim padne kiša znamo da će voda za piće biti zamućena.Sa izvorišta Krupa snabjeva se najveći broj stanovnika ove općine.Krajem novembra prošle  godine dobili smo obavjest o zamućenju, a u decembru da je voda ispravna za piće. Sada ponovo sve isto. Dokle ovo ljudi! Stalno govore da se izvode radovi na rezervoaru i izvorištu, a godinama sve istu.Šta rade i gdje troše tolike pare. Prije rata ovo se nikada nije dešavalo, a i tada je padala kiša ,kažu nam  dvije  sugrađanke koje su   zamolile da im ne spominjemo ime.

-Nije zbog  nas  već djece.Veliki broj građana isključili su sa općinske internet stranci, samo  zato  što su ukazali na   probleme i iznosili svoje mišljenje.Preko Općinskog vijeća tražili su da se prestane sa takvim maltretiranjem građana, ali većina u vijeću to nije uslišala, ističu ljutite sugrađanke.

 Već  godinama  čim padne kiše  građani moraju u prodavnice po  flaširanu vodu, i ovoj prozvod sigurno je naprodavaniji u ovoj općini.

 Bespravna sječa ostavila posljedice

 Više od 15 godina  iz Uprave za šumarstvo KS  i JKP „Sarajevo –šume“ upozoravaju nadležne da su Hadžići, po bespravnoj sječi, vodeća općine u KS, i da  moraju nešto poduzeti.Govorili su, ako se nešto ne učini, da to može ostaviti velike posljedice,koje će građani  Hadžića dugo osjećati.

Kao najugroženija područja na kojima se provodi bespravna sječa  navedeni su  lokaliteti Miševića, Košćana, Raštelice, Mehine Luke,Pazarića, Podvoda, Kraljevca, Pratače, Lokava, Oštrika, Rakovice Kapučice,  područje Igmana….Radi se danju i noći, vekendom,  za vrijeme praznika.Pojedinci su se toliko obogatili da su za ove namjenu nabavili specijalne kamione i dizalice poput šumskih preduzeća.

 Napadaju se čuvari šuma

 Nisu rijetki slučajevi , kako se navodi u informaciji, da se napadaju čuvari šuma i druga službena lica.

 Upozorenje stručnjaka da će, ako se nešto ne učiti ,ostaviti dugoročne posljedice za stanovništvo ove općine  nadleži nisu uslišali. Sada usljed  kiše   u Hadžićima redovno dolazi do zamućenja izvorišta  pitke vode.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *