U Sarajevu se uvode nove mjere u borbi protiv onih koji zagađuju okoliš: Slijede oštre kazne

Published On 24. January 2023. | By saliha | Vijesti

Komisija za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, infrastrukturu i zaštitu okoliša Skupštine KS usvojila prijedlog Zakona o osnivanju Kantonalne uprave za komunalne poslove. Dakle, uskoro se uvode nove mjere u borbi protiv onih koji zagađuju okoliš.

Ovo informaciju potvrdio je na svom zvaničnom Facebook profilu, Kenan Magoda, koji ujedno predsjedava ovom Komisijom.

Kako se navodi ovaj izuzetno bitan zakon ima važnu ulogu u očuvanju i unapređenju kvaliteta života za građane našeg Sarajeva. Ovaj zakon će pomoci u održavanju. I unapređenju komunalnog reda na području Kantona Sarajevo. Te će definitvno utjecati na određeno ponašanje građana i pravnih lica.

“Mjere se ogledaju u kažnjavanju lica u prekršaju izdavanjem prekršajnog naloga koji zagađuju okoliš. Te provođenjem indirektnih mjera koje podrazumijevaju prisustvo komunalnih policajaca na terenu svakodnevno 24 sata dnevno. I svih sedam dana u sedmici, kao i primjenu preventivno-edukativnih mjera sve s ciljem postizanja željenih rezultata i efikasnog provođenja komunalnih djelatnosti koje obezbjeđuje Kanton Sarajevo.

Donošenjem Zakona o komunalnoj policiji, komunalni policajci će kao i komunalni inspektori, u skladu sa svojim ovlaštenjima, biti u mogućnosti da izdaju prekršajni nalog kada uoče i utvrde prekršaj iz oblasti komunalne čistoće. Čime će na efikasan način biti znatno skraćena procedura vođenja prekršajnog postupka. I njegovo okončanje izdavanjem prekršajnog naloga (pa čak i na licu mjesta). Što će rezultirati većim brojem izdatih prekršajnih naloga. Kao i boljim održavanjem komunalnog reda na području Kantona Sarajevo, što je u konačnici javni interes svih građana Kantona.

Siguran sam da će zastupnici u skupštini kantona Sarajevo jednoglasno usvojiti prijedlog navedenog zakona”, naveo je Kenan Magoda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *