Evo zašto je tako važno redovito grliti svoje dijete

Published On 25. January 2023. | By saliha | Magazin

Zagrljaj pomaže roditelju i djetetu da uživaju u sadašnjem trenutku i razumijevaju uzajamne osjećaje

 Nema sumnje da su zagrljaji dobri, osim toga, ovaj proces donosi i mnoge druge dobrobiti, posebno kada je u pitanju razvoj djeteta, portal Miss mama je objavio analizu zašto su zagrljaji dobri, a mi vam

Zagrljaji stvaraju sretniju djecu

Psihološki učinak zagrljaja je nevjerojatan. Ne samo da podiže razinu samopouzdanja kod djece, nego im pomaže zadržati optimizam.

Postoje tri snažna psihološka uporišta koja su povezana s procesiranjem stresnih događaja, a to su samopouzdanje, savladavanje vještina i optimizam. Djeca koja se redovito grle osjećaju se sretno i voljeno.

Uči djecu empatiji

Zagrljaj pomaže roditelju i djetetu da uživaju u sadašnjem trenutku i razumijevaju uzajamne osjećaje. Ova razmjena energije djetetu pokazuje vrijednost empatije.

Na taj način uče razumjeti kako se drugi osjećaju. Stoga je zagrljaj i dobra lekcija kojom ćete djetetu pokazati što znači suosjećati s ljudima i voljeti ih.

Zaustavlja ispade bijesa

Hormon ljubavi, oksitocin, oslobađa se kad grlite dijete i omogućuje mu da se smiri i pobijedi tjeskobu.

Dodatno, zagrljaj pomaže i kod sukoba supružnika kako bi se bolje nosili s nesuglasicama, pa je to dobro imati na umu kad se sljedeći put posvađate.

Stvara sposobniju djecu

Djeci su za razvoj potrebni različiti senzorni podražaji.

Ključan je fizički dodir i kontakt s kožom. Dr. Seth Pollak i njegovi kolege psiholozi na centru Waisman i na Sveučilištu Wisconsin‐Madison provodili su istraživanja u kojma su uspoređivali posvojenu djecu iz domova za nezbrinute mališane s djecom koja su odrastala u stabilnim obiteljima.

U prvoj grupi djeca su motorički zaostajala te su zbog nedostatka taktilne interakcije imali sporiji kognitivni razvoj.

U drugom istraživanju su otkrili da je 15 minuta taktilne stimulacije na da tijekom 10 dana kod djece iz domova za nezbrinutu djecu pomoglo u razvoju potencijala i sazrijevanju navika te su djeca općenito postala aktivnija.

Zbog zagrljaja djeca rastu

Iako zvuči čudno, zagrljaj pomaže djetetovom rastu. Znanstvenici su otkrili da su djeca kojoj nedostaje senzornih podražaja usporila rast, a osobito ako nisu redovito dobivali zagrljaje.

Taj je problem bio vidljiv unatoč redovitom uzimanju vitamina i drugih važnih nutrijenata. Objašnjenje za taj fenomen je jednostavno.

Tokom zagrljaja tijelo oslobađa hormon oksitocin koji ima snažan pozitivni učinak na tijelo, a među ostalim potiče hormone rasta.

Ostaju zdravi

Hormon oksitocin ne djeluje samo na rast, nego i na bolji imunološki sustav. Također, on doprinosi bržem liječenju rana i smanjuje upalne procese.

Ima i snažan psihološki učinak, jer se djeca zbog njega lakše nose s različitim tipovima stresa.

Stvara snažne veze s roditeljima

Zagrljaj potiče povjerenje koje je nužno za stvaranje kvalitetne veze s roditeljima, ali i drugim ljudima.

Oksitocin smanjuje strah i potiče spremnost na povjerenje prema drugima. Djeca se osjećaju sigurnije i zaštićeno, a ujedno se stvara snažnija veza s roditeljima.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *