BORJANA OBIŠLA TIM MENADŽERE VIJEĆA MINISTARA Murphy, Sattler i naravno Schmidt proslavili novu vlast s Krišto

Published On 25. January 2023. | By saliha | Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Dva tri sata nakon potvrđivanja Vijeća ministara BiH predsjedavajuća Državne vlade Borjana Krišto krenula je u obilazak onih koji su bili tim menadžeri izbora ovakvog sastava izvršne vlasti na nivou države. 

Krišto se prvo srela s američkim ambasadorom Michaelom Murphyjem.

Na prvom bilateralnom sastanku nakon uspostave novog saziva Vijeća ministara razgovaralo se o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i prioritetima rada novog saziva Vijeća ministara BiH.

Krišto je istakla privrženost Vijeća ministara BiH reformskim procesima i euroatlantskim integracijama naše zemlje, ističući važnim reforme koje predstoje na tom putu.

Također, zahvalila je Murphyju i SAD-u na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini te dodala da će nastojati, osobnim angažmanom na dužnosti koju obnaša, produbiti saradnju i prijateljske veze dviju država. Ambasador Murphy je na kraju čestitao Krišto na imenovanju te zaželio sreću u predstojećem radu, uz uvjerenje u daljnje osnaživanje odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i
Hercegovine.

Šefica Vijeća ministara sastala se potom sa šefom Delegacije Europske unije u BiH i posebnim predstavnikom Europske unije u BiH Johannom Sattlerom s kojim je razgovarala o prioritetima novog saziva Vijeća ministara BiH.

Krišto je naglasila kako europski put Bosne i Hercegovine nema alternativu te kako naša zemlja treba snažnu potporu EU-a. Također, izrazila je zadovoljstvo statusom kandidata, koji dolazi kao prvi značajan iskorak nakon predaje zahtjeva za članstvo u februaru 2016. godine.

Krišto je zahvalila Sattleru na dosadašnjoj potpori našoj zemlji i izrazila očekivanja kako će se dobra suradnja intenzivirati i u daljnjem radu. Istaknula je da institucijama Bosne i Hercegovine predstoje ozbiljni napori, posebice u području zaštite kolektivnih i individualnih prava, gdje je potpora EU-a neprocjenjiva.

Sattler je čestitao predsjedateljici Krišto na imenovanju i poželio joj uspješan rad na novoj dužnosti.

Na kraju je došao i skoro pa partijski drug Borjane Krišto. Doduše, visoki predstavnik Christian Schmidt još nije uzeo člansku kartu, pa je trenutno samo omiljeni HDZ-ov visoki predstavnik.

Krišto je sa Schmidtom razgovarala o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i nužnim reformama koje će voditi prema stabilnosti, napretku i, u konačnici, euroatlantskoj budućnosti BiH.

Sagovornici su se suglasili da su zaštita kolektivnih i individualnih prava kada je u pitanju izmjena izbornog zakonodavstva kroz implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH, legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda kao i provedba presuda Europskog suda za ljudska prava prije svega obveza i stvar dogovora domaćih političkih predstavnika.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *