BACANJE NOVCA Skoro pola miliona maraka troškova za suđenje koje još nije počelo

Published On 25. January 2023. | By saliha | Crna hronika

Iz Suda su napomenuli da se navedeni troškovi zbirno odnose na sve radnje preduzete u fazi istrage, fazi prethodnog saslušanja i fazi glavnog pretresa

Od maja 2021. do kraja 2022. godine odgođena su 33 ročišta u predmetu protiv Alije Delimustafića i ostalih, a ukupni troškovi Odbrana po službenoj dužnosti u tom periodu iznose skoro pola miliona konvertibilnih maraka, javlja BIRN.

Iz Suda su napomenuli da se navedeni troškovi zbirno odnose na sve radnje preduzete u fazi istrage, fazi prethodnog saslušanja i fazi glavnog pretresa.

Troškovi svih radnji advokata

Pojasnili su da se troškovi “nikako ne mogu odnositi samo na pristup advokata pred sudom ili pristup na glavni pretres, nego i na sve druge radnje preduzete od strane izabranih advokata”, u skladu sa advokatskom tarifom.

Prvooptuženom Aliji Delimustafiću ovom optužnicom na teret se stavlja da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine – uglavnom umrlih osoba na području Sarajeva – pribavivši imovinsku korist u iznosu većem od deset miliona konvertibilnih maraka, piše BIRN.

BIRN BiH je ranije pisao o ukupnim troškovima odbrana po službenoj dužnosti u ovom predmetu, kada su od 19. septembra 2018. do 1. maja 2021. iznosili 472.242,68 KM, što je za skoro 17.000 KM više u odnosu na novembar 2020. godine.

Suđenje već nekoliko puta odgađano

– Uz Delimustafića, optužnicom su obuhvaćeni i Izet Musić, Zoran Lončar, Emir Karača, Elvira Kreho, Džemal Karić, Lejla Cerić, Suada Hadžić, Edina Mutevelić, Murisa Makarević, Kemo Kapur, Enver Delimustafić, Samira Skorupan, Sead Hadžić, Zaim Spahović, Hamdija Habul, čiji je predmet pridružen u maju 2021. godine, te nekoliko pravnih lica.

Na teret im je stavljen organizovani kriminal, zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevara i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

U ovom predmetu optužnica je podignuta u oktobru 2017. godine, ali je početak suđenja odgađan već nekoliko puta zbog različitih razloga, od kojih je najčešći bio nedolazak zastupnika optuženih na zakazano ročište.

Novo ročište u ovom predmetu zakazano je za 31. januar – piše BIRN.

Avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *