Tri šolje mlijeka su bolje od lijeka

Published On 14. December 2013. | By admin | Magazin

Majčino mlijeko je prva hrana koju unesemo u organizam. Ali, mlijeko ima jednako važnu ulogu i za starije, jer je odličan izvor kalcijuma i kalijuma, pa uz mliječne proizvode ima važnu ulogu u jačanju kostiju i zuba. Preporučuje se da se pije jedna čaša tri puta dnevno, pišu Novosti.

Sastoji se od različitih enzima, vitamina, minerala, proteina kao i masti neophodnih za zdravo funkcionisanje tijela. Sadrži vitamin B6 i B12, koji dokazano pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem. Laktoza iz mlijeka sadrži jednostavne šećere glukozu i galaktozu, koji nas snabdijevaju energijom.

Takođe, tokom prerade se dodaje nekoliko važnih bakterija, koje olakšavaju lakše varenje, 100 g kravljeg mlijeka sadrži 2,5 g zasićenih masti.

Najvažniji sastojci koji nedostaju mlijeku su vitamin C i gvožđe, ali ipak to ne umanjuje njegovu ljekovitost.

Djeca bi trebalo da ga piju svakodnevno, a i odrasli ljudi ne bi trebalo da ga se odriču jer sadrži kalijum, magnezijum i fosfate neophodne za funkcionisanje unutrašnjih organa.

Kalijum je važan za uspostavljanje optimalnog krvnog pritiska, a kalcijum jača kosti i igra važnu ulogu protiv migrene, artritisa i gojaznosti.

U 100 g kravljeg mlijeka nalazi se 120 mg kalcijuma, a u istoj količini bivoljeg mlijeka 200 mg. Stoga je mlijeko važno za zdravlje predstavnika oba pola, ali za nijansu je bitnije ženama, jer ih štiti od osteoporoze.

Mlijeko kao odličan izvor proteina preporučuje se i vegetarijancima, jer ne jedu proizvode životinjskog porijekla.

U 100 g kravljeg i kozjeg mlijeka ima oko 3,2 g proteina, a u mlijeku ovce i u bivoljem taj procenat je veći.

Dobro je znati i to da je kravlje mlijeko jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, koje su važne za imunitet i nervni sistem.

Zbog ljekovitih svojstava, posebno su na cijeni mlijeko koze, kamile, bivola.

krupljani.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *