Šuhret Fazlić: Obično, kad nam u Sarajevu kroje gaće, mi se Krajišnici probudimo krvavih gaća

Published On 14. March 2023. | By saliha | Aktuelnosti

Šuhret Fazlić, bivši gradonačelnik Bihaća, predsjednik POMAK-a, kazao je za N1 da je kao građanin sretan da će napokon nakon pet mjeseci od izbora biti formirana Vlada USK. Ali da je razočaran kako se sve to odigralo jučer u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

“Obično, kad nam u Sarajevu kroji gaće, mi se ujutro Krajišnici probudimo krvavih gaća. Nisam sretan zbog toga, mogli su se ovdje dogovoriti. Mi smo stranka koja je svoju kampanju gradila na kritikama NES-a, na načinu na koji oni vladaju ovdje u USK. Postoje neke dobre stvari koje su premijer Ružnić i neki ministri radili, kritike se odnose na rad NES-a. Mi smo javno rekli da nećemo u vlast sa NES-om i nismo pokušavali da se utrpamo”, kazao je Fazlić.

On je rekao da je POMAK dao podršku NiP-u. Da su samo željeli da se vlast formira, ne tražeći ništa za POMAK, a nudeći NiP-u svoja tri glasa za formiranje vlasti.

“Ušli bismo u kvotu NiP-a, ako bismo, htjeli smo samo da se stvari pokrenu. Ali očigledno da je NES od prvog dana imao sasvim drugi plan. Krajina nije bitna ljudima u Sarajevu koji vode stranke, koji su decision makeri, bitna je Federacija i kako će se stvari odrediti u Federaciji. Bitna su četiri pet glasova NES-a i Stranke za BiH. Mi uopće nismo bitni. To mene žalosti. Kad smo im trebali da dajemo čovjeka u Dom naroda, onda je ovdje došao Nermin jedan, Nermin drugi, Forto i Dino Konaković i pustili su tri mjeseca da se to samo odvija. Onda su dali NES-u da bude taj koji će u Krajini to uraditi. Mi smo i to prihvatili samo da se radi. NES je od prvog dana imao plan da uđe u Vladu Federacije BiH, bez SDA i bez POMAK-a, sa Osmorkom i da 16. bude neko iz B3 (kojeg čine POMAK, NS i dio NiP-a). To je bio plan.

Ovo je rađeno zbog Federacije, mi smo njih B3 natjerali da ovo urade, jer je njima savršeno odgovaralo da rade u tehničkom mandatu. Ovo je sve zbog Vlade FBiH. Ne bi sinoć sjedili Bakir i Ogrešević i Komšić u Sarajevu, još u zgradi Predsjedništva BiH, da nije u pitanju Federacija.

Sutra se u Parlamentu Federacije usvaja se Zakon o zaduženju FBiH da se pravi tramvajska pruga od 40 miliona KM, a mene su ovdje u Federaciji pet godina, da izvinite, handrili zbog toga što sam uradio eksproprijaciju zemljišta za aerodrom. Napravljen je kružni tok od dva miliona od Svjetske banke i aman jarabi mi se trebamo čuditi tome. Ako će ova vlast donijeti bolji status Krajine u Sarajevu, imat će moju podršku i sva tri zastupnika POMAK-a u Skupštini Kantona”, kazao je Šuhret Fazlić.

Na pitanje da li misli da će funkcionisati vlast SDA i NES-a, s obzirom na njihovu burnu zajedničku prošlost, odgovorio je:

“Veliki broj političara smatra da u politici možete reći sve, uraditi sve i ponovo nastaviti pričati ukoliko su interesi iza toga, pozicija, vlast, novac, zapošljavanje. Danas mi je neko poslao za Rifeta Hozanovića, njemu su navodno nekad postavili bombu pod auto pa on proziva SDA. Dakle, to traje već deset godina. Žao će mi biti ako ovo ne bude funkcionisalo, jer to nikome ne koristi”, kazao je Šuhret Fazlić.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *