Spavate manje od šest sati? Evo šta to radi vašem mozgu

Published On 6. April 2023. | By saliha | Magazin

Doktorica Rebecca Robbins objasnila je šta se događa u mozgu kada mu dajemo samo šest i manje sati sna i kako veliku razliku može napraviti i samo jedan sat više.

“Ako jednu noć spavate osam sati, a već iduću šest i tako mijenjate ritam, vi zapravo šaljete mozgu poruku da se prilagođavate drugoj vremenskoj zoni. Svaki sljedeći odlazak u krevet postaje izazov za njega i zbunjujete ga. Toksini koje mozak tada ispušta mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija i problema poput demencije.

Također, istraživanja su pokazala da oni koji ne spavaju dovoljno imaju veće šanse da obole od gripe i raznih viroza jer imunitet pada i postajete osjetljiviji. Imati tačan raspored odlaska u krevet i buđenja ključno je u održavanju zdravlja.

“Mnogi misle da samo djeca trebaju dobru rutinu spavanja, ali trebaju je i odrasli.”

Dr. Robbins predlaže da ne koristite mobitel prije spavanja već odvojite nekoliko minuta za meditaciju i nakon toga utonete u san. Također, ako se slučajno budite tokom noći, nemojte uzimati mobitel u ruke. Pokušajte sjesti, prekrižiti noge i odraditi meditaciju, prenosi LADBible.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *