Osam stvari opasnih za vašu vezu

Published On 18. April 2023. | By saliha | Magazin

Mnogi misle da je prevara najveća nevolja koja partnere može snaći u vezi, međutim, postoje stvari koje su za budućnost veze opasnije čak i od varanja

Mnogi misle da je prevara najveća nevolja koja partnere može snaći u vezi, međutim, postoje stvari koje su za budućnost veze opasnije čak i od varanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laganje i skrivanje stvari od partnera

Makar izbjegavali istinu kako ne biste povrijedili ili razočarali partnera, laganje i skrivanje s vremenom postaje veliki problem koji vodi do narušavanja povjerenja i vezu postavlja na klimave noge. Trebali biste svom partneru moći reći sve što vas muči.

Izbjegavanje intimnosti

To ne važi samo za intimnost već i na razgovore o osjetljivim temama, pitanje da li možete da računate jedno na drugo u teškim situacijama, ali i izbjegavanje pokazivanja osjećaja kako privatno tako i u javnosti. Sve ovo će naškoditi vašoj vezi i poljuljati vjeru u njenu ozbiljnost i postojanost partnerovih osjećaja.

Izbjegavanje razgovora o problemima

Ako postoji neki problem u vezi, koliko god vam bilo teško, o njemu treba razgovarati prije nego što on postane ogromna gomila pod tepihom o koju ćete se neprestano spoticati. Koliko god vam se problem činio beznačajnim, nevažnim ili možda ”nemogućim” za razgovor, pričajte o njemu.

Tvrdoglavost

Kada neko redovno insistira na svojim stavovima i odlukama, partneru poručuje da nije spreman na kompromise. A u vezi biste uvijek trebali biti spremni na kompromise. Osobe koje mogu funkcionirati jedino na način da je sve po njihovome su osobe koje su uvezi same sa sobom.

Patroniziranje

Obraćanje partneru s visine odaje nepoštovanje, budući da šaljete poruku da mislite kako je vaše mišljenje važnije, kako ste vi pametniji, sposobniji ili vrjedniji. Ravnopravnost partnera od izrazite je važnosti u svakoj ozbiljnoj vezi.

Ostajanje u vezi iz pogrešnih razloga

Bilo da ne želite da razočarate porodicu ili da otkažete putovanje koje ste isplanirali prije tri mjeseca – takve i slične stvari pogrešan su razlog za ostanak u vezi. U vezi se ostaje zbog ljubavi, a ne zbog navike ili toga što vam je teško da se nosite s novonastalom situacijom.

Manipuliranje

Ovo je jako osjetljivo područje jer je neko u stanju da godinama suptilno manipulira partnerom, a da ovaj to uopće ne shvati. Osjećate li da zbog partnera gubite samopouzdanje i postajete duboko nesretni, zapitajte se šta vas uopće povezuje i zbog čega ste u vezi.

Ljubomora

Možda vas partner ne vara, ali redovne sumnje mogu biti puno gore od same prevare. U vezi treba da se osjećate voljeno, poželjno, sigurno i samopouzdano.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *