Ovo je najbolje voće za našu jetru, a rijetko ga se sjetimo kupiti

Published On 23. April 2023. | By saliha | Magazin

Mislite da nemate razloga brinuti o jetri jer ne konzumirate često alkohol? No, jeste li čuli za nealkoholnu masnu bolest jetre
Morate voljeti svoju jetru. Ona je drugi po veličini tjelesni organ (nakon kože) koji u tišini naporno radi da biste vi mogli biti živi. Vjerovatno znate da je njezina primarna funkcija izlučivanje toksina iz tijela, no uz to ona prerađuje nutrijente iz hrane, filtrira krv, metabolizira lijekove koje uzimate, pohranjuje glikogen, proizvodi kemikalije koje pomažu da se krv može zgrušavati, proizvodi žuč te pomaže u reguliranju šećera u krvi. Priznat ćete da je to jako, jako puno posla. Vaša jetra sigurno zavređuje malo više pažnje nego što je dobiva, a zavređuje i redovnu dozu zdrave hrane, a jedno voće je najzdravije za nju.

Sačuvajte njeno zdravlje

Mislite da nemate razloga brinuti o jetri jer ne konzumirate često alkohol? No, jeste li čuli za nealkoholnu masnu bolest jetre? Ona nije povezana s konzumiranjem alkohola, kao što joj samo ime kaže, no karakterizira je upala jetre koja može dovesti do istih oštećenja kakva uzrokuje prekomjerna konzumacija alkohola, odnosno do ciroze jetre.

Nealkoholna masna bolest jetre uzrokovana je viškom masti. Naime, u jetri se stvaraju naslage masti i to obično kao posljedica debljine ili pretilosti, povišenog šećera u krvi ili povišenog nivoa triglicerida. Spriječiti razvoj nealkoholne masne bolesti jetre znači činiti sve ono što je inače poželjno za zdravlje cijelog tijela – riješiti se suvišnih kilograma, jesti manje šećera, redovno vježbati te redovno kontrolirati nivo masnoća u krvi. No, postoji jedna stvar koju možete učiniti još danas za svoju jetru, a to je jesti hranu koja sprečava upalu jetre. A kad je riječ o jetri, najbolja namirnica za njezino zdravlje je borovnica.

Dodajte ih u smoothie

Divlje borovnice imaju najveću koncentraciju antocijanina, prirodnog pigmenta koji im daje onu divnu plavkastu boju. Podaci pokazuju da antocijanini mogu spriječiti oksidativni stres do kojeg može doći u jetri te tako smanjiti upalu jetre, pojašnjava dr. Lauren Manaker, nutricionistica i autorica knjige „The First Time Mom‘s Pregnancy Cookbook”. Antocijanini se inače nalaze u kori crvenog, ljubičastog i plavog voća, povrća i žitarica. Istraživanja su pokazala da je njihov udio proporcionalan intenzitetu boje. Dakle borovnice, kupine, maline, brusnice i jagode su sve dobri izvori antioksidansa. I što je boja dublja i intenzivnija, to bolje jer to upućuje na veću količinu antioksidansa. No, Lauren Manaker upozorava da to ne znači da trebate pojesti ogromnu zdjelu punu borovnica.

“Konzumiranje prevelike količine voća dovodi do unosa prevelike količine fruktoze, a to može imati negativan utjecaj na jetru”, kaže Manaker dodajući da je porcija razumne veličine uvijek najbolji izbor.

Dodajte borovnice u svoj smoothie, jogurt ili ih jednostavno jedite same. To je jedna od najboljih namirnica koje možete uključiti u svoju prehranu želite li očuvati zdravlje svoje jetre, poručuje Lauren Manaker.

Naučnici u Saudijskoj Arabiji vjeruju da bi borovnice jednog dana mogle postati terapija za bolest jetre povezanu sa starenjem i to na temelju njihovog istraživanja koje su proveli na starim štakorima koji su bili debeli te imali markere metaboličke bolesti i disfunkcije jetre. Nakon što su četiri tjedna bili hranjeni ekstraktom borovnica, jetra štakora značajno se poboljšala. Čak i ako vaš ljekar nakon provjere vaših jetrenih enzima zaključi da imate zdravu jetru, nastavite jesti borovnice želite li da ostane zdrava i u dubokoj starosti.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *