Nermin Nikšić na 28. godišnjicu Tuzlanske kapije ponovo pozvao Srbiju da izruči Novaka Đukića

Published On 25. May 2023. | By saliha | Vijesti

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić pozvao je Srbiju i na 28. godišnjicu masakra na Tuzlanskoj kapiji da Bosni i Hercegovini izruči osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića.

Taj dan je sve bilo puno mladih ljudi, svaka ulica, svaki lokal… Pala je granata i posjekla sve što je bilo veselo, razdragano, mlado i lijepo. Sve je u trenutku zamrlo. Ili je ubijeno ili ranjeno. Nestalo je muzike i svjetla, ostao je samo mrak i jezivo zujanje u ušima”, podsjetio je Nikšić na riječi Dine Kalesića, oca kojem su zločinci tog tužnog 25. maja 1995. ubili dijete.

“Taj dan je u masakru na Tuzlanskoj kapiji ugašen 71 mladi život.

Ovo je prevelika tragedija koja je ostavila neizbrisiv trag, ne samo na porodice žrtava, već i na cijelo društvo. Proglašavanjem dana žalosti želimo pokazati da i 28 godina kasnije nismo zaboravili da smo taj dan izgubili toliku mladost, njihove želje i snove.
Sjećanjem i opominjanjem želimo doprinijeti da se ovako okrutan zločin nikada više ne ponovi i da nijedna majka i niti jedan otac ne moraju oplakivati svoje dijete zbog okrutnosti rata i podržavanja zločinaca”, kaže Nikšić.

Podsjeća da je Sud BiH izrekao kaznu od 20 godina zatvora Novaku Đukiću, komandantu vojske RS, koji je naredio artiljerijsko granatiranje Tuzle.

“Bjekstvom u Srbiju Đukić je postao nedostupan za bh. pravosuđe, a vlasti Srbije odbijaju njegovo izručenje jer ima njihovo državljanstvo. Ponovo pozivamo Srbiju da izruči ratnog zločinca i omogući zadovoljenje pravde jer to dugujemo porodicama žrtava i svim budućim pokoljenjima.

Zločin ne smije ostati bez kazne. Zaštitom i veličanjem zločinaca šaljemo veoma pogrešnu poruku, posebno mladim ljudima. Posljedice takvih politika plaćamo i danas novim nevinim žrtvama”, zaključio je Nikšić.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *