Obilježen 25. maj dan nestalih :Još se traže 73 osobe, svake godine lažna obećanja

Published On 25. May 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

Najveći broj njih, čak 46, u jednom danu ubijeno  u kasarni  u Lukavici, pred oko 300 zatočenika iz Hadžića. Pitam se zašto još uvijek nema tužbi  kada se sve zna, kaže Meho Musić, jedan od svijedoka događaja

Ko je i zašto u Hadžićima branio zločine agresora pokazati će historija.

-Zašto nadležni u općini Hadžići ne žele sprovesti zaključak Općinskog vijeća iz 2007. godine, da se sve greške iz knjige „Svijedoci istine“,koju su platili građani Hadžići iz svog džepa, iz Budžeta općine. Koja se pokazala kao najbolja odbrana na sudu, da kod druge strane nije bilo logora, zločina i ubijanja, da to, kako kažu, govori i knjiga općine Hadžići, koju su napisali „Pošteni Muslimani“, a koja se na sudu ulaže kao dokazni materijal.

-Zašto se ne podnesu tužbe protiv čelnika tkz. Srpske općine Hadžići, komandanta kasarne u Lukavici kada se sve zna ko je kada, gdje, na koji način ubio 46 logoraša iz Hadžići.

-Zašto zločinci mirno šetaju, a nevini ljudi, koji su branili narod od pokolja ćame u zatvoru, koji su osuđeni na gotovo 60 godina zatvora, i po toj presudi mi smo počeli rat.

– Zašto po knjizi općine Hadžići kod druge strane nije bilo logora, zločina, ubijanja….zašto Vahid Alađuz, nakon pitanja novinara kako ta knjiga brani optužene u Hagu kaže…“ nema spornih momenata u knjizi“, što u prevodu znači da su Srbi govorili istinu.

-Zašto u izvještaju o radu radnih tijela Općinskog vijeća kažu da Komisija za predstavke, prijedloga i pristužbe nije imala akata za razmatranje kada već drugo godinu zaredom, 23.3.2021. godine i 15.3.2022. godine  Klub Nezavisni blok Hadžići i Admir Mujanović Općinskom vijeću, odnosno Komisiji za statut i propise i Komisiji za predstavke, prijedloge i pritužbe dostavljaju materijal na koji ne žele da odgovore.

  U  povodu 25. maja dana nestalih   danas   je na  spomen obilježje položeno cvijeće a u centralnoj džamiji u Hadžićima proučen Jasin.Mada je od zločina nad nedužnim ljudima na području općine Hadžići prošlo 31 godina još uvijek se traže 73 osobe.

U LUKAVICI 46 LOGORAŠA  IZ HADŽIĆ TUKLI DO SMRTI

Najviše njih, u junu 1992. godine,  u jednom danu mučki je ubijeno u kasarni „Slaviša Vajner- Čiča „ u Lukavici. Čak 46 zatočenika umrlo je od batina u najvećim mukama.Ovdje se sve zna.Ko je počinio zločin, kada, ko je bio komandant kasarne, po čijem naređenju je to urađeno, ko je napravio spiskove, zaokružio imena koja trebaju nestati. Svijedoci toga bili su  oko 300 zatočenika iz Hadžića. Pitamo se zašto  još uvijek , i pored toliko  godina i svijedoka , nema tužbi kada je sve poznato. Najveći broj logoraša,  oko 300 njih, svijedoka  iz Lukavice, za ovih 31  godinu je umrlo. Čeka li se da i ostali svijedoci umru pa da nema svijedoka. U Lukavici je ubijeno  veliki broj moje rodbine i prijatelja iz Musića. Bio je to masakar. Kasarna Lukavica prolamala se od krikova.To se riječima nemože opisati, kazao nam  je Meho Musić, jedan od preživjelih svijedoka događaja u kasarni Lukavica.

Ispred centralne džamije u Hadžićima, gdje je proučen tehvid, jecaj i plač rodbine.Mnogi govore da se svake godine budi nada, nadležni obećavaju da će nešto učiniti, ali kako koja godina odmiče sve je teže.

ZAŠTO NEMA TUŽBI

…Prosto je nevjerovatno da niko od čelnika tzv.  Srpske općine Hadžići za  zločine nije odgovarao, da nadležni , i pored tolike općinske administracije,Općinskog pravobranilaštva,  toliko boračkih udruženja  tužbe  nije podnio.

Zločinci mirno šetaju i smiju se žrtvi, dok su osmirica nevinih čelnika Ratnog predsjedništva osuđeni na gotovo 60 godina zatvora, i po tim presudama mi smo počeli rat. Zar to nije i tužno i  žalosno.

ZAŠTO LAŽNA OBEĆANJA

 Kad-tad  svi oni jednog dana  morati će to objasniti.

I uvijek pred obilježavanje ovih tužnih  godišnjica daju se lažna obećanja  da se  ovog puta odlučno krenulo u traženju istine.

Istina bi se davno znala da su nadležni u općini Hadžići podnijeli tužbe, komandant  kasarne u Lukavici sudu  bi morao reći gdje su skeleti 46 ubijenih logoraša iz  Lukavici.Ko i zašto skiva zločine?

Kako  to da je općina Hadžići još 2007. godine izdala knjigu „Svjedoci istine“, po kojoj kod agresora nije bilo logora,mučenja, ubistava…  

Prema knjizi Vahida Alađuza, koju  je finansirala Općina Hadžići ,piše da su oni  poginuli, nestali kao pripadnici TO ( …nisu mučki ubijeni u živom štitu, na prinudnom radu na prvoj borbenoj linijama, kopajući agresorima rovove…,Ista ta knjiga, koja se ulaže u dokazni materijal, bila je najbolja odbrana za Radu Veselinovića, druga strana istu knjigu  poslali su u Hag, koristila se  u Haškom tribunalu….

 U  odgovora na vijećničko pitanje zašto nova knjiga, kako je zaključeno na sjednici Općinskog vijeća sa ispravljenim greškama  nije izdata, kažu da za to nemaju para, zatim   da će to uraditi ako kaže udruženje porodica šehida…, stalno izmišljajući neke nove razloge.

Zašto se to radi, po čijem naređenju…

 

 

 

 

 

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *