Sjednica OV Hadžići: Mada su vodeći po bespravnoj sječi u KS  vijećnici informaciju jednoglasno usvojili bez rasprave

Published On 27. May 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Sječe se danju, noću, vikendom, praznikom.. Nisu rijetki   slučajevi fizički  napadi na čuvare šume, kao i verbalne prijetnje

Mada se u informaciji  o aktivnosti  Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo, koja je  razmatrana na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća,  kaže  da je bespravna sječa na teritoriji Kantona Sarajevo najveća  na području općine Hadžić, vijećnici su tu  informaciju usvojili jednoglasno, bez rasprave.

Vijećenici ćutolozi

Niti jednom riječju niko nije progovorio o ovom  višegodišnjem problemu,  i osvrnuo se na konstataciju Uprave za šumarstvo KS, koja se, na žalost, ponavlja već 15 godina o velikoj  bespravnoj sječi  na području  općine.

Šuma se sječe danju i noću,  vikendom i praznikom. Predjeli  koji su nekada bili bogati šumom, danas su, na žalost, goleti. Kao područja gdje se najviše sječe  navode se lokaliteti Mehina Luka,Ivan Sedlo,Rudino brdo,Ormanj, Košćan, Suhodol i Drozgometva.

Fizički napadi

U informaciji se posebno ističe da nisu rijetki slučajevi fizičkog napada na čuvare šume, kao i stalne verbalne prijetnje.

Bespravni transport  posječene drvne mase  obavlja se putem raznih prevoznih sredstava počevši od  traktora, kamiona, te , kako se ističe  u informaciji , posebno opremljenim vozilima za ove aktivnosti. Može se samo zamisliti, koliko je ovo unosan posao kada bespravni sjekači nabavljaju kamione kao šumska preduzeća, čija je ovo djelatnost.

U informaciji se navodi da se  radi o licima koji su višestruki povratnici u činjenju protivpravnih radnji, što govori da   kazne  za bespravne sjekače i prevoznike  nisu adekvatne.

Zajedničke akcije

U informaciji se navode i zajedničke akcije sa MUP-om  KS, te da je  za protivpravni transport drvne mase podneseno  123 prekršajne prijave.

 Raspravljajući o radu zdravstvene zaštite na području općine Hadžići, vijećnici su pohvalili menadžmet ove zdravstvene ustanove, te zaključili da se održi temaska sjednica o zdravstvu , kako bi se ova oblast još više  unaprijedila.

Vraćena  je informacija o razvoju turizma i perspektive razvoja turizma na području općine Hadžići za 2022. i plan aktivnosti za 2023. godinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *