IZBACIVANJE SBIH-A Rekonstrukcija Vlade KS se privodi kraju, naziru se konture novog sastava. ‘Nezavisni’ imaju zahtjev, a ovo su prijedlozi

Published On 4. September 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Zamjene će, kako smo već naveli, predložiti zastupnici iz Kluba kojeg, pred Marjanovića, čine Admela Hodžić i Redžo Lemezan.

Vlada Kantona Sarajevo uskoro bi trebala doživjeti rekonstrukciju, a prema svemu sudeći bit će tek nekoliko izmjena.

Proces rekonstrukcije ustvari podrazumjeva smjenu ministara Stranke za BiH, koje će zamijeniti ministri koje predlože ‘nezavisni’ zastupnici predvođeni Damirom Marjanovićem (ZNG).

Prema informacijama Raporta, načelno je već dogovoreno kako će nova Vlada izgledati, a ostalo je još da se riješe neki proceduralni probemi oko smjene dva ministra SBiH-a: Almira Bečarevića i Emira Dedovića.

Zamjene će, kako smo već naveli, predložiti zastupnici iz Kluba kojeg, pred Marjanovića, čine Admela Hodžić i Redžo Lemezan.

Prema Raportovim informacijama, Marjanović je tražio ministra visokog obrazovanja gdje planira postaviti Adnu Bešić. Zanimljivo je da Marjanović ima i prijedlog za ministra finansija (u zavisnosti koje mu ‘pripadne’). Na tu poziciju Marjanović predlaže Afana Kalamujića, člana svog ZNG-a.

U zavisnosti od te preraspodjele, ovisit će i hoće li se zadržati svi ministri Trojke.

Kako je Raportu rečeno, čini se da će do rokade doći jedino u redovima Naše stranke. Naime, s obzirom da sastav Vlade mora zadovoljiti nacionalnu strukturu, Naša stranka će predložiti ministra iz reda srpskog naroda.

Pitanje je samo umjesto koga, a moguće je da će taj kadar popuniti i ministarstvo komunalne privrede na čijem čelu je trenutno Bačarević.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *