Barnsov test – provjerite sami funkcionisanje štitne žlijezde

Published On 12. January 2014. | By admin | Magazin

Dr Barnes je prije 50 godina otkrio da je temperatura tijela odličan pokazatelj rada štitne žlijezde, pogotovo temperatura koja se mjeri  ujutro, odmah nakon buđenja.
Barnsov test- način izvođenja

Uveče pripremite toplomjer tako što ćete ga otresti, da tempetaura koju pokazuje bude ispod 35 stepeni. Ujutro, čim se probudite stavite toplomjer ispod pazuha, pripazite da između toplomjera i kože nema odjeće. Toplomjer treba da držite 10 minuta, koje možete iskoristiti da još malo odremate. Nakon 10 minuta,odmah očitajte rezultat i zapišite ga. To je jutarnja bazalna temperatura i normalno se kreće od 36,5 i 36,8 stepeni.

Rezultati testa:

Ako je vaša temeratura između 36,5 i 36,8 vaša štitna žlijezda radi normalno.

Ako je vaša temperatura niža od 36,5 stepeni onda se radi o smanjenoj funkciji štitne žlijezde. Simptomi smanjenje funkcije ili hipotireoidizma su gubitak energije, umor, gubitak kose, suva koža,glavobolja, hronične infekcije, loša koncentracija…

Ako je temperatura viša od 36,8, radi se ubrzanom radu ili hipertireoidizmu. Simptomi hipertireoidizma su nervoza, gubljenje težine, topla,vlažna koža, ubrzan rad srca…..

Da bi test bio što tačniji potrebno je ponoviti ga najmanje 3 dana za redom.
Ako utvrdite da je temperatura vašeg tijela iznad opsega normalnih vrednosti, obratite se ljekaru koji će vam pomoći da uspostavite normalnu funkciju štitne žlijezde.

Cooliranje.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *