Hadžići  godinama vodeća općina u KS po bespravnoj sječi: Sječe se danju, noću, vikendom, praznikom…

Published On 18. November 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Snimci sa područja Tarčina: Bespravni sjekači ostavljaju pustoš

U informaciji Uprave za šumarstvo KS se kaže da nisu rijetki   slučajevi fizički napadi na čuvare šume, kao i verbalne prijetnje….

Na teritoriji Kantona Sarajevo najveća bespravna sječa šume je na području općine Hadžići.Ovo se kaže u informaciji Uprave za šumarstvo KS za 2022. godinu, koju su razmatrali vijećnici ove općine.

Već 15 godina zaredom ponavlja se ova konstatacija, ali i dalje malo se šta čini da Hadžići taj neslavni rekord preposti nekoj drugoj općini.

Šuma se sječe danju i noću,  vikendom i praznikom.Za bespravne sjekače odmora nema, što govori da je ovo veoma unosan posao. Mnoga  područja koja su bila bogata bogata  šumom danas je golet . Kada kiša padne bujica  nosi mulj i sve pred sobom. Zato nisu rijetki slučajevi da Hadžićani tada ostaju bez pitke vode. U toku godine vodovod Krupa, odakla se vodom snadbjeva najveći dio stanovnika  ove općine, više dana ostaju bez pitke vode.

Kao područja gdje se najviše sječe na području ove općine navode se lokaliteti Mehina Luka,Ivan Sedlo,Rudino brdo,Ormanj, Košćan, Suhodol , Drozgometva….

U informaciji se posebno ističe da nisu rijetki slučajevi fizičkog napada na čuvare šume, kao i stalne verbalne prijetnje.

Bespravni transport  posječene drvne mase  obavlja se putem raznih prevoznih sredstava počevši od  traktora, kamiona, te vozilima , kako se ističe  u informaciji , posebno opremljenih za ove aktivnosti. Može se samo zamisliti, koliko je ovo unosan posao kada bespravni sjekači nabavljaju kamione kao šumska preduzeća čija je ovo djelatnost.

U informaciji se navodi da se  radi o licima koji su višestruki povratnici u činjenju protivpravnih radnji, što govori da   kazne  nisu adekvatne.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *