BORAVE U KAIRU Problemi za evakuirane građane BiH iz Gaze: Hoće da razdvajaju porodice, niko da kaže tačno gdje ćemo i šta ćemo

Published On 19. November 2023. | By saliha | Vijesti

Svi smo se digli na noge i neće niko da izlazi, poručila je Selimović Albarawy

Građani Bosne i Hercegovine, koji su prije dva dana uspješno evakuirani iz Gaze i prebačeni u Kairo, glavni grad Egipta, u neizvjesnosti iščekuju daljne upute za povratak u Bosnu i Hercegovinu.

U noći sa srijede na četvrtak iz Gaze evakuirano je 36 osoba iz Bosne i Hercegovine, nakon čega su prebačeni u Kairo i smješteni u hotel, s rokom od 72 sata da napuste Egipat.

Potresna vijest

Među evakuiranim građanima BiH je i Sutka Selimović Albarawy, koja već 33 godine živi u Gazi. Ona se obratila videoporukom, koju je novinaru Anadolije proslijedila Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Najprije je zahvalila svima koji im pomažu u teškim trenucima. Poručila je, između ostalog, kako su se nadali da će u roku od 72 sata napustiti Egipat i krenuti u BiH, no situacija je, kako je navela, neizvjesna.

– Jučer smo dobili vijest koja nas je jako potresla, a to je da nas prvo izlazi samo 14, a da ostali idu nekim drugim letom za koji se ne zna kada će biti – kazala je Selimović Albarawy.

Kako je pojasnila, problem predstavlja to što su rasporedi takvi da su razdvajaju porodice.

Hoće li se planovi promijeniti

– U tom prvom letu treba da ide samo jedan dio porodice koja ima nepokretno dijete. Kod mene također, ide moja kćerka Dalila, njena djeca ostaju tu. Ja izlazim, ostavljam moju djecu i unučadi. To nas je jako šokiralo i pogodilo. Svi smo se digli na noge i neće niko da izlazi – poručila je Selimović Albarawy.

Dodala je kako im je naknadno rečeno da će ovi planovi biti promijenjeni te kako su iz ambasade dobili informacije kako se radi na tome.

– Rečeno nam je da će planovi biti promijenjeni i da će nešto biti riješeno. Međutim, još niko da kaže tačno gdje ćemo i šta ćemo. Koje je konačno rješenje. Mi samo želimo da znamo gdje će naše porodice – zaključila je Selimović Albarawy.

Avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *