Nuspojave guma za žvakanje o kojima sigurno niste razmišljali

Published On 16. January 2014. | By admin | Magazin

Žvakanje guma za žvakanje čini se tako bezopasnom, pa čak i pametnom navikom. Želite nešto slatko? Uzmete žvaku i utažite žudnju. Pod stresom ste? Žvačete i smirite se. Gladni ste? Smanjite glad…

Prije nego dođete u iskušenje, provjerite nepoželjne posljedice žvakanja:

Jest ćete manje voća i više brze hrane

Žvakanje prije obroka često se preporučuje kako biste smanjili glad i manje jeli. No nedavna studija pokazala je da nije tako. Ne samo da žvakanje nema utjecaja na unos kalorija, nego žvake s okusom mente smanjuju unos zdrave hrane (voća) i povećavaju vjerojatnost jedenja nezdrave hrane, poput čipsa i slatkiša. Znanstvenici vjeruju da okus mente voću daju gorak okus. Prije jela radije popijte šalicu zelenog čaja.

Može dovesti do problema s čeljusti

Žvakanje gume za žvakanje može dovesti do simptoma poremećaja čeljusnog zgloba (temporomandibularnog poremećaja), što uključuje bol u čeljusti, koja je povezana s mišićima za žvakanje i zglobovima koji povezuju donju čeljust s lubanjom. ‘Prekomjerna uporaba bilo kojeg mišića i zgloba može dovesti do bolova i problema’, objašnjava stomatolog Don Atkins. To može dovesti do glavobolje ili zubobolje tijekom vremena. Umjesto toga pojedite jabuku, što će zadovoljiti potrebu za žvakanjem, a u isto vrijeme smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Može prouzročiti probleme s probavom

Upalna bolest crijeva je gastrointestinalni poremećaj koji karakteriziraju bolovi u trbuhu, grčevi i promjene u radu crijeva. Žvakanje gume za žvakanje može pridonijeti upalnoj bolesti jer gutate previše zraka, što pridonosi nadutosti i bolovima u trbuhu. Osim gutanja zraka, umjetna sladila mogu uzrokovati dijareju kod zdravih ljudi.

Uništava zube

U nastojanju da izbjegnete laksativni učinak umjetnih sladila u žvakama, posezanje za gumama za žvakanje sa šećerom možda se čini dobrom idejom, ali to nosi nove probleme. One sa šećerom uzrokuju propadanje zuba.

Žvačete nusproizvod ovce

Lanolin, sastojak koji se koristi i u proizvodima za njegu kože, omogućava da žvake budu mekane. To ne zvuči loše sve dok ne znate da je se žuta voštana tvar luči iz žlijezda lojnica ovaca, a dobiva se izdvajanjem iz ovčje vune. Količine koje se nalaze u žvakama ne predstavljaju opasnost za zdravlje, iako spoznaja nije baš ugodna.

Oslobađa živu

Srebrne plombe poznate kao amalgamske zubne plombe sastoje se od kombinacije žive, srebra i kositra. Istraživanja su pokazala da žvačući možete iz plombe osloboditi živu. Problem? Visoka razina žive može izazvati neurološke probleme, te kronične bolesti i mentalne poremećaje. Srećom, mala količina koja se ispušta iz plombe vjerojatno vam neće štetiti, jer obično lako prolazi kroz probavni trakt. Ali želite li stvarno metale u svom tijelu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *