KUBA – Reportaža iz zemlje u kojoj je vrijeme stalo

Published On 16. January 2014. | By admin | Putovanja

Zemlja koju je otkrio Kristofer Kolumbo Kuba mjesto je u kojem je najveća atrakcija to što je u njoj doslovno vrijeme stalo 1959. godine, kada na vlast dolazi Fidel Kastro (Castro), čovjek koji je revoluciju proglasio socijalističkom i uspostavio državu komunističkom.

Salonsko revolucionarstvo Evropljana, koji obožavaju nositi majice s likom Če Gevare (Che Guevara), harizma Fidela Kastra te “Buena Vista Social Club”, klub Vima Vendersa (Wim Wenders) stvorili su romantičnu sliku Kube kao egzotične zemlje u kojoj uvijek sija sunce, zemlje slobode u kojoj se svaku noć pleše salsa začinjena opojnim ukusom “daiquri” koktela.

Salsa svugdje

Havana je glavni grad i grad teško zamislivog siromaštva, dvomilionska metropola u kojoj se niko ne smije, a Kuba zemlja čija ekonomija preživljava ponajviše zahvaljujući izvozu ruma ili cigara. U središtu Havane, nedaleko od Centralnog parka, je “Partagas”, jedna od šest tvornica cigara u Havani.

Svima je poznata slika starih američkih vozila koja klapaju i dime na svakom koraku, ali nije samo to ono što je živopisno. Šetajući i vozeći se Havanom, možete vidjeti (nekada) predivne fasade zgrada i zaista posebnu i jedinstvenu arhitekturu. A opet, kada vidite da je 90 posto tih zgrada u ruševnom stanju, strah vas je stajati pokraj njih.

Havana je mjesto gdje ima mnoštvo muzeja, ali je neizbježna posjeta Muzeju revolucije, oldtajmera i muzike. Muzika i ples je nešto što vas okružuje non-stop, salsa, rumba, ča-ča, habanera, mambo… pleše se na ulicama, plažama…

Jedan od najzanimljivijih dijelova zasigurno su ulice s likovnim galerijama i ateljeima, jer rijetko gdje u svijetu ćete naići na toliko toga u samo dvije ulice. Osim ovih ulica, za oko će vam zapasti i one u kojima kruže delegacije državnika Samita nesvrstanih, doslovce Potemkinova sela. Oni se vode dvjema ulicama, kroz muzeje ili “Ambos Mundos”, hotel u kojem je živio slavni pisac Ernest Hemingvej (Hemingway).

Stotinjak metara dalje je i “Bodeguita del Medio”, kafana u kojoj je Ernest dočekao vijest o Nobelovoj nagradi, u danima kada je s omiljenim konobarom izumio “mojito”, koktel od ruma, limete i nane.

Če i Hemingvej

Dva bloka dalje, u polusrušenim stanovima bez vode i kanalizacije, Kubanci umiru od gladi, prestrašeni i nemoćni čak i da pruže ruku i isprose pesos za komad hljeba. No, isto onako kako nad Havanom lebdi duh Hemingveja, tako se u njoj i danas osjeća snažno prisustvo onog drugog Ernesta. Riječ je, naravno, o Če Gevari, opjevanom komandantu kubanske revolucije, a “Comandante Che Guevara” uvodna je numera svakog od muzičara koji u ljepljivim noćima zabavljaju turiste u kubanskoj prijestonici.

Šoping u Havani skoro je pa nemoguća misija, ovdje se, jednostavno, osim sitnih suvenira, cigara ili odličnog ruma, nema šta kupiti. Naravno, tu su i majice, zastava ili fotografije: Če na dobrovoljnom radu, Če u akciji s puškom u ruci, s Kastrom tokom marša…

Najbolji način da upoznate Kubu jeste unajmiti automobil i krenuti. Samo, oprez je nužan zbog loših cesta. To što ceste uopće nisu označene i nema nikakvih putokaza i nije toliko bitno, jer ste na odmoru, pa šta i ako malo zalutate. Ali rupe na asfaltu, i to veličine traktorske gume i isto toliko duboke, čekaju vas čim zakoračite ili se zatočkate. Još je i dobro ako vas zatekne sunce, ali, ako vam se, kojim čudom, desi pljusak, onda će poplava sakriti rupe na cesti i…

Ako ste osoba koja se brzo zna iznervirati, tu osobinu ostavite kod kuće ili se morate navići da je na Kubi sve „s noge na nogu”. Od čekanja na aerodromu po nekoliko sati jer je jedina službenica otišla na pauzu za ručak, pa strpljivog zagledanja da se neko pojavi i usluži vas u kafiću nakon 45 minuta, do čekanja na recepciji hotela dok njih dvije veselo ćaskaju o trećoj osobi i uopće vas ne doživljavaju.

Mišljenje koje smo podijelili i s Kastrovim pristašama jeste da je on spasio svoj narod „otvorivši” Kubu za turiste, jer niko ne zna od čega bi preživljavali. I, zato, čim prije “maletu” („kofer”) u ruke i na Kubu. Ola!

Miješanje slatkog i slanog na tanjiru

Kubansku kuhinju upoznajete već na doručku u hotelu. Miješanje slatkog i slanog te sličnih čudnih kombinacija je često, ali se isto tako može naći kvalitetna hrana ili restoran koji nudi hranu sličnoj našoj – evropskoj.

Ako ne pripazite, na tanjiru bi vam se mogle naći kobasice s džemom od jabuka ili sendvič sa salamom, sirom i avokadom. Kolači su po svačijem ukusu, dobri i kvalitetni, jedino je upitna higijena u slastičarnicama.

Internet je luksuz

Internet na Kubi je luksuz koji samo rijetki mogu priuštiti. Kubanci se na internet švercaju na poslu, ako imaju sreće da rade na takvom radnom mjestu. Ostali štede mjesec ili dva da bi kupili karticu za internet.

Minute se „skidaju” vrlo brzo, jer je veza strašno spora, oko 15 minuta vam treba da otvorite stranicu i pošaljete mail.

Info…

Glavni grad: Havana
Najveći grad: Havana
Službeni jezik: Španski
Himna: „La Bayamesa”
Valuta: Kupanski peso (CUP) i kubanski konvertibilni peso (CUC)
Pozivni broj: 0053
Najviša tačka: Pico Real del Torquino
Najveće jezero: Zaza Reservoir
Najveća rijeka: Rio Cauto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *