VRZINO KOLO Hoće li istraga o Debevcu i Osmici utjecati na drugostepenu presudu u predmetu „Respiratori“

Published On 9. January 2024. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Povezanost Debevca i njegovu eventualnu neprimjerenu komunikaciju o predmetu „Respiratori“ trebalo bi otkriti vještačenje njegovih oduzetih telefona kojih je ukupno tri, a pretpostavlja se da najviše kompromitujućeg materijala sadrži telefon koji je Debevec ubacio u torbu advokatice Vidović i koji ona nije uspjela iznijeti iz SIPA-e

Autor: Semira Degirmendžić

Prošla su više od dva mjeseca otkako je pred Apelacionim vijećem Suda BiH održana sjednica na kojoj su iznijete žalbe i Tužilaštva BiH i osuđenih u predmetu “Respiratori”, a drugostepena presuda još nije saopćena.

Prema saznanjima Raporta, na donošenje drugostepene presude u ovom predmetu, mogla bi utjecati istraga o nelegalnom prisluškivanju sudija Suda BiH i uposlenika Tužilaštva BiH za šta se terete Ranko Debevec, suspendirani predsjednik Suda BiH i Osman Mehmedagić Osmica, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, koji se trenutno nalaze u pritvoru Državnog zatvora u Vojkovićima, nakon što su uhapšeni 18.decembra prošle godine.

Ne može se zanemariti uloga Vasvije Vidović

Naime, ovaj dvojac se dovodi i u vezu s ciljanim i nezakonitim prisluškivanjem sudija Suda BiH i uposlenika Tužilaštva BiH koji su tokom 2020. godine bili involvirani i u predmet “Respiratori”, a postoji sumnja da su nelegalno dobijene i informacije koje su mogle koristiti tada osumnjičenima, razmjenjivali sa glavnim akterima ovog slučaja, te da su one korištene kako bi se pomoglo sad već prvostepeno osuđenima u ovom predmetu.

Raportovi izvori koji su željeli ostati anonimni, tvrde da se u ovom slučaju ne može zanemariti činjenica da je advokatica Vasvija Vidović bila braniteljica Fadila Novalića, bivšeg premijera FBiH , te da je Vidović jedna od osumnjičenih u predmetu “Prisluškivanje“ zajedno s Debevcem i Mehmedagićem.

Vidović je, podsjećamo osumnjičena za krivično djelo ‘sprečavanje dokazivanja’, a nakon što je kao braniteljica Ranka Debevca pokušala tajno iznijeti jedan od njegovih mobilnih telefona iz prostorija SIPA-e nakon što je on uhapšen.

Upućeni u ovaj slučaj za Raport kažu da drugostepena presuda u predmetu „Respiratori“ ne bi trebala biti ni donesena dok se ne utvrdi da li su Vidović, ali i osuđeni u ovom predmetu ili njima bliske osobe imale neprimjerene kontakte s bivšim predsjednikom Suda BiH.

Ne prejudicirajući bilo kakvu pristrasnost Apelacionog vijeća koje odlučuje u drugostepenom postupku protiv Novalića i ostalih, a u sastavu Staniša Gluhajić, predsjedavajući, te sutkinja Amela Huskić i sudija Redžib Begić u svojstvu članova Vijeća, naši izvori kažu da bi se u obzir trebale uzeti činjenice koje proizilaze iz situacije nakon hapšenja Debevca i Mehmedagića, a koje su u vezi s predmetom „Respiratori“ i da se takve stvari, jednostavno, ne smiju i ne mogu ignorisati.

Je li zabranom vještačenja vladinog portala ciljano spašavan Novalić?

Prema tvrdnjama naših izvora, sumnja se da je Debevec između ostalog doprinio i tome da se tokom suđenja u predmetu „Respiratori“ odbije prijedlog Tužilaštva BiH da se izvrši vještačenje e-portala Vlade FBiH, iako je upravo Sud BiH prvobitno donio odluku koja je nalagala vještačenje tog portala.

S tim vještačenjem trebalo je dokazati da su u aprilu 2020.godine na vladinom portalu mijenjani i falisfikovani određeni dokumenti koji su se odnosili na nabavku respiratora, a o čemu su tokom postupka već govorili neki svjedoci.

Da je falsifikovanje potvrđeno i vještačenjem, to bi najviše „ukopalo“ Fadila Novalića, bivšeg premijera, međutim ono nije provedeno jer je Sud BiH kasnije povukao svoju odluku odnosno pravdao je time da „vještak IT struke ne raspolaže potrebnim resursima za vještačenje.“

Takva odluka najviše je koristila Novaliću i njegovoj odbrani.

Povezanost Debevca i njegovu eventualnu neprimjerenu komunikaciju o predmetu „Respiratori“ trebalo bi otkriti vještačenje njegovih oduzetih telefona kojih je ukupno tri, a pretpostavlja se da najviše kompromitujućeg materijala sadrži telefon koji je Debevec ubacio u torbu advokatice Vidović i koji ona nije uspjela iznijeti iz SIPA-e.

Zanimljivo je da je upravo Vasvija Vidović, nakon sjednice Apelacionog vijeća Suda BiH u predmetu „Respiratori“ održanoj 2. novembra prošle godine, na upit novinara kada se može očekivati presuda, kazala da je to moguće „do kraja 2023. godine“, do čega ipak nije došlo.

Sačekati rezultate istrage o komunikacijama Debevca

Za sada nije poznato da li tužitelji Tužilaštva BiH u predmetima „Respiratori“ i „Prisluškivanje“ sarađuju u kontekstu najnovijih saznanja o povezanosti i uvezanosti aktera ovih afera.

No, poznato je da je u toku istraga o pomagačima optuženima u aferi „Respiratori“ koji se sumnjiče da su se nakon što je otkrivena afera „Respiratori“ stavili u službu odbrane optuženih koristeći se nezakonitim i nedozvoljenim radnjama, a sada se postavlja pitanje, mogu li se Debevec i Osmica naći i na listi osumnjičenih u tom predmetu.

Gotovo je izvjesno da Vasvija Vidović neće moći i dalje zastupati Fadila Novalića, bivšeg premijera FBiH u predmetu „Respiratori“ dok se do kraja ne rasvijetli njena uloga u aferi „Prisluškivanje“.

Podsjećamo, za spornu nabavku respiratora ACM812 A u aprilu 2020. godine, plaćenih oko 10,5 miliona KM iz budžeta FBiH, 5. aprila prošle godine Fadil Novalić, bivši premijer FBIH osuđen je na četiri godine zatvora, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave ciilne zaštite na šest godina, a Fikret Hodžić, vlasnik firme „FH Srebrena malina“, na pet godina zatvora. Jelka Milićević, bivša federalna ministrica finansija oslobođena je optužbi.

Tužilaštvo BiH u žalbenom postupku traži veće kazne za osuđene, te osuđujuću kaznu i za Jelku Milićević.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *