Zašto u općini Hadžići nisu dali da se objavi krađa stvari Čedomira Domuza

Published On 18. May 2024. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

-Nakon prijetnji Remziji Baliću načelnik općine Hamdo Ejubović odmah sutradan  donio rješenje o pokretanju disciplinske odgovornosti, koje je sud poništio kao nezakonito.

– Zašto se u općini Hadžići toleriše nezakonit rad, a kažnjvaju lica, poput  dvojice  radnika koji su odbili da suprotno zakonu  donesu rješenje u uplanjenju novoizgrađene stambene zgrade u Hadžićima, koja je nezakonito izgrađea na još dvije parcele. Pomenuti radnici podnijeli su krivične prijave protiv načelnika općine Hamde Ejubovića.

– Za istinu o stradanju logoraša, koju je iznio u svojoj knjigi „Šest logora pakla“, Balić dobivao prijetnje da je ne smije izdati, i ako to učini da će snositi posljedice do kraja života. Biti prebačen na drugo radno mjesto izvan zgrade općine, praviti snicalice da izludi, dobti otkaz s posla…Osim smrti sve ostale prijetnje brzo realizovane.

PRIJETNJE....

Tvoje nije da ti piše o krađi stvari Čedomira Domuza.Šta tebe briga ko je to uradio. To nije tvoj posao da  ti istražuješ.To je stvar porodice.Bolje ti je odustani od bilo kakvih pisanja da nebi bio kažnjen. Ako bilo šta napišeš očekuju  te kazne od kojih se nećeš lako izvući. Budi siguran da ćeš biti  drastično kažnjen. Ti izaberi. Ili da pišeš to što ti kaže Vesna, i da budeš kažnjen,  ili odustaneš o bilo kakvom pisanju o provali u stan…Ti izaberi…

  Ovakvo je glasio razgovor preko mobitela nekih pola sata nakon što sam sa Vesnom Domuz, u Hoši, razgovarao o krađi stvari legendarnog komandanta Čedomira Domuza.

Istakla je da je i ranije iz kuće u Binježevu, takođe na području općine Hadžići, gdje je Čedo rođen, lopovi odnijeli njegov službeni pištolj. Za nas je to draga uspomena, koja nema cijenu. Kao i njegov lančić,  sat, prstelje i druge stvari  koje su sada ukradeni. I danas bismo dali sve što imamo  da nam to vrate. A odnijeli su  nam sve drage, velike uspomene, kazala nam je između ostalog Vesna.

U policiji su joj savjetovali da obiđe zlatarske radnje, da lopov ili više njih nisu možda prodali, a pošto mnogi imaju video nadzor tada bi se lako došlo do lopova…

-Očito je da ne neko  u restoranu “Hoše” prati razgovor sa gospođom Domuz, čim sam  nekih pola sata nakon toga preko mobitela dobio poziv, na kojem nije bilo broja sa koga se  zove, da slučajno nebi bilo šta pisao o tome.Moram priznati da tome nisam pridavao nikakav značaj. Mislio sam da  se neko šali, i tome slično. Ako u općini Hadžići nisu bili za to da se bilo šta piše o tome onda  su me trebali  pozvati, kazati razloge zašto se nebi trebalo pisati o provali u stan i krađi stvari…

Rješenje o pokretanju disciplinskog postupka

Međutim, na  opšte iznenađenje već sutradan  načelnik općine Hadžići donio je rješenje o  pokretanju disciplinskog postupka  protiv Remzije Balića ,što je,  kako piše u rješenju, citiram…“ 09.09.i 10.9. 2014. godine  u novinama Dnevni avaz objavio  svoje tekstove  u počinjenoj provali u Hadžićima , u domu porodice  poginulog Čedomira Domuza, te dana 21.9.2014. godine na Web portalu  multimedijalnog magazina  „Epoha.ba“ objavio tekst o obilježavanju dana MZ Lokve i godišnjice odbrane ovog mjesta…završen  citat.

Od 1973. godine, kada sam napisao prvi  tekst za medij,  do tada sam napisao  na hiljade tekstova. Međutim, nešto ovakvo što je napisao načelnik općine Hamdo Ejubović, zašto pokreće disciplinski postupak,  još nije zabilježen. I danas mi nije jasno kome i zašto u općini Hadžići smetalo da se javno zna za krađu stvari iz stana, kome nije stalo da se ne otkrije počinilac, ili više njih,kaže Balić

Na sudu se čudili  zašto je pokrenut disciplinki postupak

Na sudu sam dobio ovaj spor. Čak su se i sudije čudile da je  načelnik  pokrenuo disciplinski postupak za nešto što sam po zakonu imao pravo da pišem, tim prije jer sam tom prilikom bio na bolovanju. Disciplinski postupak pokreće se kad neko uradi nešto suprotno zakonu, gdje je nanijeta šeta službi, a ovdje je u pitanju da se pronađe lopov. Kome to nije bilo u interesu, zašto se   želilo sakriti , da li je ovo bilo organizovano, dogovoreno… Čudili su se zašto načelniku općine smetao jedan afirmativan tekst o proslavi Dana  MZ Lokve, i godišnjece odbrane ovog mjesta. To  je bilo u subotu, neradnim danom,  čovjek ima pravo  da svoje slobodno vrijeme koristi   gdje  i kako on želi, nije mu potrebna ničija saglasnost, kao ni šta će napisati tom prilikom.

Brzo su zakazali postupak medijacije na kojem nisam bio, jer sam bio na bolovanju.Interesantno je istaći da je Odbor državne službe za žalbe prihvatio izrečenu disciplinsku prijavu na kojoj nisam imao pravo ni da se izjasnim.

Poništena rješenja, sudije se čudili  zašto se pokreće disciplinki postupak

Sud je poništio Rješenje Odbora državne službe za žalbe, i prvostepeni i drugostepeni sud kazali su da su to uradili suprotno zakona, i donijeli presudu da mi se namiri šteta.

Međutim, interesantno je istaći da su to platili  u općini Hadžići, mada oni u ovom postupku nisu bili u sporu, niti su trebali i mogli  da umjesto njih oni  to plate…

Ovo govori  kolika je sprega državnih institucija, i da i danas u općini Hadžići kažnjavaju ljudi koji hoće i žele da radi u skladu zakona.Primjer su dva službenika koji su odbili da daju saglasnost da se uplani objekat novoizgrađene stambene zgrade u centru Hadžića. Općinska provobraniteljica  Meliha Halilagić   je potpisala  a  upravi inspektor nezakonito  donio Rješenje, koje je kasnije poništeno.

Kažnjvaju se službenici koji rade po  zakonu, nagrađuje nezkoniti rad

-Federalna uprava za geodeske i imovinsko pravne poslove konstatuje da je sporni objekt nezakonito izgrađen na još dvije parcele, te da je za uplanjenje objekta neophpdmo riješiti imovinsko pravne odnose na te dvije parcele, promjeniti  građevinsko tehničku dokumentaciju, pa tek u takvoj situaciji pristupiti uplanjenju komplatnog objekta.Time se potvrđuje stav nezakonito smjenjenih službenika da je objekt nezakonito izgrađen pored matične na još dvije parcele.Navedeno riješenje Federalne uprave  za geodeske i imovinsko pravne poslove je konačno i izvršno,  te se isto može preispitivati samo pokretanj tužbe pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, kaže  Eldar Čović.

Krivične prijave protiv načelnika Ejubovića

Ističe da su 12.7.2023. godine bili primorani podnijeti  krivične prijave  Kantonalnom sudu zbog postojanja osnovne sumlje za počinjenje više različitih krivičnih djela.

 -U naknadnom postupku, riješavajući po zahtjev smjenjenih službenika, Odbor državne službe za žalbe poništio je oba rješenja načelnika općine Hamde Ejubovića, kojim je izvršen nezakonit interni premještaj , to jest nezakonita smjena sa radnih mjesta.Boreći se za svoja prava  i za svoj radno-pravni status smijenjeni službenici  su  izhodovali  odluke  u vlastitu korist  , a Federalna uprava za geodeske i imovisko-pravne poslove  poništila riješenja inspektora o uplanjenju objekta, te  su na takav način dokazali  da je naš rad  u cijelosti bio zakonit, i da su odlukama načelnika općine Hamde Ejubovića ugrožena osnovna ljudska prava , kaže Čović.

ZAŠTO U OPĆINI HADŽIĆI NESU ŽELJELI ISTINU O ZLOČINIMA ČETNIKA

 Kad-tad u općini Hadžići, kome je općinski i kantonalni sud poništio čak deset nezakonitih rješenja  načelnika općine Hadžići , morati će dati odgovor zašto se  Remziji Baliću prijetilo da knjigu “Šest logora pakla” ,koja govori  istinu o paklu u logorima, zločinima četnike  ne smije objaviti, i ako to učini da će snositi posljedice do kraja života. Biti premještan na drugo radno mjesto izvan zgrade općine,  izbačen sposla, …,da se tu više nikada neće vratiti,  da će za njega vrata općine Hadžići zauvijek biti zatvorena…Osim ubistva sve ostale prijetnje brzo su ostvarene. Njegova  knjiga govori sve suprotno o zločinima četnika i stradanju logorša od knjige Vahida Alađuza.

Za  načelnika Ejubovića nije bila interesantna Balićeva  knjiga koju uzimaju istražitelji, sud, advokati naših optuženih, i zašto je nakon objavljivanja knjige drastično kažnjen i istjeran sposla.

Načelnik odbio pomoći; Balić za istinu dao svojih 35.000 KM, i umjesto nagrada i pohvala istjeran s posla…

Pošto općina Hadžiči nije htjela pomoći, niti biti izdavači knjige, koja govori o zločinima četnika ,čovjek dao svojih 35.000  KM, izdao knjigu i istoimeni dokumentarni film, i umjesto pohvala i nagrada jedini u historiji općine dobio otkaz  s posla, nakon više od 30 godina rada u ovoj ustanovi.

Vahid nagrađen za knjigu koja brani drugu stranu

S druge strane Vahid je za knjigu koja brani  četnike,koja se ulaže u dokazni materijal da kod srpske strane  nije  bilo logora, zločina i ubijanja, novčano dobro nagrađen, dobio općinska priznanja…

– Da li načelnik općine ucjenjen, koga se boji, dali je razlog što je on potpisao Odluku o zatvoru Silos u Tarčinu, a ne Mustafa Đeliović…, da li je ovdje u pitanju dogovor sa drugom stranom… pitanja su na koje se tražiodgovor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *