Brčanski političar Ivan Krndelj nije mogao glasati jer nema entitetsko državljanstvo

Published On 12. October 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

Dugogodišnji političar u Distriktu Brčko Ivan Krndelj, koji je dva puta bio kandidat za dopredsjednika RS-a jutros nije mogao glasati.

“Na svim dosadašnjim izborima imao sam mogućnost da biram i da budem biran. Očito je da ovaj put u Brčkom meni, ali i za još skoro 40.000 građana oduzeto to pravo. Mislim da se radi o grubom kršenju Ustava BiH sa traženjem nekih dodatnih dokaza koji ne mogu biti stariji od ustavnog prava građana da biraju i da budu birani”, kazao je Krndelj.

Dodajući da se ne radi o sticanju prava glasa nego o oduzimanju tog prava, Krndelj je kazao da je razgovarao sa svojim advokatom koji priprema apelaciju za Ustavni sud BiH i za Sud za ljudska prava u Strazburu.

Na pitanje zbog čega nije uzeo entitetsko državljanstvo obzirom da je to zakonska obaveza koja se odnosi na sve stanovnike Brčko Distrikta, Krndelj je kazao da ima važeća lična dokumenta.

“Ne može biti zakon stariji od Ustava i mislim da je to svima jasno. Konačnu riječ će dati Sud u Strazburu”, kazao je Krndelj.

Podsjećamo da je od ranije poznato da birači koji nemaju određeno entitetsko državljanstvo koje opredjeljuje birača da li glasa za organe Federacije BiH ili Republike Srpske, a takvih je prema posljednjim podacima 39.974, neće moći ostvariti pravo glasa na općim izborima 2014. godine.

Biračima sa prebivalištem u Brčko distriktu BiH čija imena se ne nalaze na izvodu iz Centralnog biračkog spiska i koji u periodu od 29. augusta do dana izbora prvi put optiraju za entitetsko državljanstvo omogućit će se da glasaju nepotvrđenim kovertiranim glasačkim listićem ukoliko biračkom odboru predoče uvjerenje o entitetskom državljanstvu i identifikacijski dokument izdat od strane nadležnog organa Brčko distrikta BiH.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *