TRNOVO  Sjećanje na Hadžićke heroje :Poginuli posljednjeg dana rata

Published On 11. October 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Učenjen Jasina i Fatihe, polaganjem cvijeća na spomen- obilježje, jučer  je  na Godinjskim brdima u općini Trnovo  obilježena godišnjica pogibije osmorice Hadžićkih policajaca.

Selim Tufo, Atif Tufo, Amir Agić,  Erik Tiro,  Edin Hajro,  Rusmir Nikšić,Šaban Muhibić, i Šemsudin Čilaš poginuli su 11. oktobra 1995, godine,kada je mirovni sporazum već bio potpisan.

-Policija je prva organizovana snaga koja je pružila otpor agresoru.Naši policajci bili su na mnogi ratištima u BiH, za koju su davali živote i dijelove tijela.Ova osmorica policajaca poginula su  kada je mirovni sporaz već  bio potpisan,sportskim riječima kazano u sudijskom vremenu,  rečeno je na skupu.

Pored rodbine i prijatelja , predstavnika općine Hadžići i boračkih organizacija  skupu su prisustvovali predstavnici  policije i preživjeli saborci.

Kraj obilježja nalazi se osam borova koji simbolizuje osmoricu neustrašivih heroja, koji su život položili za BiH.

Prije manifeacije na Godinjskim brdima položeno je cvijeće na spomen-obilježje Zaimu Imamoviću legandarnom komandantu, koji je također poginuo na padinama Treskavice , 9. oktobra 1995. godine, nekoliko dana prije uspostave mira u BiH.

Njegovo spomen obilježje nalazi se blizu spomen obilježja  osmorice hadžićkih policajaca.

Imamović je za vrijeme rata bio borac i komandant 14. Divizije 1, korpusa Armije RBiH.

Poginula 44 pripadnika

Policija se prva suprostavila agresoru. Za današnju slobodu iz općine Hadžići život su dali  44 pripadnika , a 80 ih je  lakše i teže  ranjeno. Veliki broj njih dobitnici su Zlatnog ljljana i Zlatne policijske značke, majvećih vojničkih priznanja.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *