Komšić i Džaferović putuju u Švedsku, Dodik može samo do Beograda

Published On 11. October 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović učestvovat će na Međunarodnom forumu o sjećanju na holokaust i borbi protiv antisemitizma koji će u Švedskoj biti organiziran 13. oktobra.

Tom skupu koji će se održati u Malmou prisustvovat će šefovi država ili vlada iz 40 zemalja, istraživači, stručnjaci, predstavnici civilnog društva, međunarodnih organizacija i kompanija društvenih medija, poput Facebooka, Googlea i TikToka.

Cilj foruma je da se zajednički poduzmu konkretni koraci naprijed u radu na sjećanju na holokaust i borbi protiv antisemitizma. Program će biti fokusiran na četiri osnovne teme i to „Sjećanje na holokaust“, „Edukacija o holokaustu“, „Antisemitizam na društvenim mrežama“ i „Borba protiv antisemitizma i drugih oblika rasizma u svim sferama života“.

Organizatori foruma žele ukazati na činjenicu da je sve manje svjedoka holokausta koji mogu svjedočiti o tim strahotama zbog čega će se na uvodnom plenarnom zasjedanju govornici osvrnuti na posljedice takve situacije.

Međunarodna zajednica ima obvezu osigurati da se holokaust pamti i da buduće generacije razumiju uzroke i proces koji je doveo do njega, te da mogu razmisliti o njegovim posljedicama kako se to više ne bi ponovilo, naveli su organizatori skupa.

Osim Komšića i Džaferovića, forumu će prisustvovati predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vijeća Evropske unije Charles Michel, premijer Švedske Stefan Löfven, predsjednik Izraela Isaac Herzog, predsjednik Svjetskog židovskog kongresa Ronald Lauder i predsjednica Evropskog foruma Roma Miranda Vuolasranta.

Među prijavljenim učesnicima su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski kao i drugi predsjednici, premijeri i ministri vanjskih poslova.

Organizatori naglašavaju da je holokaust vođen mržnjom prema Židovima. Međutim, to nije utjecalo samo na Židove nego na cijelo društvo. Antisemitizam je briga za društvo u cjelini i može biti simptom narušavanja demokratije.

– Savremeni antisemitizam, antigipsizam i drugi oblici rasizma i netolerancije postoje u mnogim oblicima i cvjetaju u različitim kontekstima. Gdje god to vidimo, moramo reagirati i djelovati – naveli su organizatori.

Kako su najavili, završna plenarna sjednica bit će fokusirana upravo na djelovanje, korake naprijed da bi se osigurala provedba obećanja iznijetih na forumu, te da bi se udružile snage u jačanju rada na sjećanju na holokaust i borbi protiv antisemitizma i drugih oblika rasizma.

Inače, Milorad Dodik neće putovati Međunarodnom forumu o sjećanju na holokaust, a trenutno boravi u Beogradu na Samitu nesvrstanih, povodom obilježavanja 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Ranije su svoje učešće otkazali Komšić i Džaferović.

Dodik je to iskorsitio pa poručio kako postoji protektorat međunarodne zajednice koji je doveo do kako on navodi raspada BiH.

Komšić je ovakav nastup okarakterisao budalastim te kazao da su jednaki njemu oni koji su ga i pozvali, jer su znali šta će govoriti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *