KORISNO Efikasni načini za sprečavanje prekomjernog razmišljanje

Published On 16. October 2021. | By saliha | Magazin

Savjet stručnjaka je da budete nježniji prema sebi i da ne težite ka perfekciji

U psihologiji postoji termin ruminacija, koji označava premišljanje, odnosno prekomjerno razmišljanje, koje je uglavnom bespotrebno i opterećujuće.

Iako je u nekim slučajevima dobro dublje razmisliti i sagledati sve činjenice, nije dobro da to činite zbog svake sitnice, jer ovakav način razmišljanja vremenom može postati iscrpljujući, posebno za mozak, kojem je s vremena na vrijeme potreban kvalitetan odmor.

Kvalitetan odmor

Ukoliko mislite da je nemoguće zaustaviti nalet misli, stručnjaci preporučuju praktične i efikasne načine za sprečavanje prekomjernog razmišljanja.

Uvedite satnicu za razmišljanje – Ako ste tokom cijelog dana opsjednuti bespotrebnim mislima, pokušajte uvesti sebi satnicu, naprimjer, naredite sebi da ćete o svemu tome što vas muči razmišljati od 13 do 13.30, ili od 20 do 20.30.

Ako se nalet misli pojavi u neko drugo, a ne u vrijeme koje ste odredili, nije dozvoljeno da razmišljanju posvetite pažnju, već sačekajte da dođe satnica koju ste predvidjeli za to.

Nivo samopoštovanja

Postanite svjesni sebe – Prema studijama, mnogi pojedinci, koji se bore s ruminacijom, imaju nizak nivo samopoštovanja. To se dešava zato što se vjeruje da osoba nije sposobna lako prevazići izazove, već se mora dodatno potruditi kako bi nadoknadila svoje nedostatke, a to čini upravo nepotrebnim i pretjeranim razmišljanjem. Savjet stručnjaka je da budete nježniji prema sebi i da ne težite perfekciji.

avazba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *