Podžić ostaje ministar odbrane BiH, Tegeltija traži prijedlog za smjenu Cikotića i Turković

Published On 26. October 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH na nastavku sjednice Predstavničkog doma PS BiH kazao je kako mu je rečeno da Poslovnik ne dozvoljava da se mijenja odnosno dopunjava prijedlog o smjeni kako je to predložio zastupnik Nikola Lovrinović (HDZ BiH). On je predložio da Tegeltija traži smjenu i ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića (SDA) i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković (SDA) ili da se to ostavi za narednu sjednicu objedinjeno sa smjenom ministra odbrane Sifeta Podžića (DF).

“Ako u moj kabinet dođe prijedlog za ova dva ministra ja ću su o tome izjasniti. Ukoliko budem smatrao da su ispunjeni uslovi za razrješenje ta dva ministra ja ću napraviti te odluke. Ostajem pri stanovništu da se danas treba izjasniti o odluci koja je na dnevnom redu”, kazao je Tegeltija.

Zastupnici su se izjasnili protiv odluke o smjeni ministra Podžića i to za 20 glasova protiv, 7 za. Interesantno je da su u sali bili zastupnici HDZ BiH ali nisu glasali što je izazvalo i raspravu drugih zastupnika optužujući ih za “tihu blokadu” jer su ugasili monitore kao da nisu prisutni, a zapravo jesu.

Zastupnici SNSD-a i Srpskog kluba su prisustvovali samo ovoj tački dnevnog reda dok opozicija iz RS-a nije učestvovala u radu sjednice.

Nikola Lovrinović (HDZ BiH) je ranije zatražio smjenu Cikotića i Turković jer, kako kaže, SDA čini sve da bude dio parlamentarne većine te je pozvao opoziciju da postane dio većine, a da SDA ide u opoziciju.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *