KORISNO Namirnice koje ubijaju viruse

Published On 1. November 2021. | By saliha | Magazin

Maslinovo ulje i plod masline svojim antioksidacionim djelovanjem čuvaju ćelije organizma

Prirodni sastojci najmoćniji su izvori antioksidanasa koji jačaju vaš organizam.

Jača imunitet

U nadolazećem periodu, posebno u vrijeme svjetske pandemije koronavirusa, ljekari preporučuju da jačamo organizam, imunitet i spremno dočekamo susret s virusima i gripom. Ovo je spisak namirnica iz prirode koje će sačuvati vaš organizam i ojačati imunitet kako bi se spremno suočio s virusom.

Bijeli luk regulira krvni pritisak, poboljšava srčanu funkciju i pomaže u izlječenju gljivičnih infekcija. Zbog svog čudesnog antibakterijskog, antivirusnog, antigljivičnog, antiparazitskog i antioksidacionog djelovanja, bijeli luk jača imunitet i čuva od prehlade i gripe. Alicin je sastojak koji ga čini tako blagotvornim za zdravlje.

On snižava nivo lošeg holesterola i sprečava zgrušavanje krvi, a pokazalo se da ima i antikancerogena i antimikrobna svojstva. Ovaj sastojak mu daje taj jaki miris koji se zadržava dugo nakon konzumacije svježeg bijelog luka. Također, sadrži magnezij, vitamini B6 i C, 33 sumporna jedinjenja i sve važne aminokiseline, selen i vlakna. Što je luk svježiji, to je miris jači.

Smanjuje rizik

Maslinovo ulje i plod masline svojim antioksidacionim djelovanjem čuvaju ćelije organizma i odlažu proces starenja, imaju i protivupalna svojstva, čime smanjuju rizik od raka.

Maslinovo ulje ne sadrži holesterol i ima više od 77 posto nezasićenih masnih kiselina, zbog kojih je u kombinaciji s antioksidativnim dejstvom odličan lijek za srce i krvne sudove, jer ih čisti i ne dovodi do njihovog zapušenja kao neke druge masnoće i ulja. Odlično je i kao prva pomoć za snižavanje lošeg holesterola.

Smola četinara

Smola četinara koja se nalazi po kori obiluje gorkim supstancama i eteričnim uljem koje sadrži ljekoviti sastojak terpentin.

U narodnoj medicini preparati od takve smole upotrebljavaju se za liječenje kožnih bolesti. Jabukovo sirće sadrži važne minerale za rast, obnavljanje i održavanje organizma kao i vitamine. Jabukovo sirće pomaže u smanjenju krvnog pritiska i pomaže ljudima koji pate od alergije, artritisa, hronične malaksalosti, gripa, gihta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *