Zašto “ patrioti“ još ni do danas nisu završili spomen-obilježje u Binježevu

Published On 7. January 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

Njima uvijek neko drugi kriv. Načelnik općine Hadžići  Hamdo Eubović  naveo da su  zahtjev za sufinansiranje  u više navrata slali Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajeva, ali  da je sve ostalo, kako ističe, na praznim obećanima.

Danas se ne treba čuditi što žrtva odgovara, a krivci šetaju i smiju se.

Zašto nisu podesene tužbe za mnoge zločine na području općine?

Zašto nadležni u općini Hadžići od 2007. godine odbijaju sprovesti zaključak Općinskog vijeća i ispraviti kardinalne greške iz knjige Općine Hadžići  „Svijedoci istine“, po kojoj kod druge strane nije bilo logora, zločina ubijanja…

“Vjerovali ili ne”

Ovo je za nevjerovati, za rubriku „Vjerovali ili ne“. Prošlo je 16 godina kako se u Binježevu,  počelo graditi spomen – obilježje stanovnicima ovog kraja, na kojima su  tokom agresije počinjeni veliki zločini.Ljude su mučili, ubijali, odvodili u logore odakle se mnogi, na žalost, nikada nisu vratili.

Po projektnoj dokumentaciji  na spomen – obiljžju udareni su temelji , izgrađeno  postolje i  tu se stalo.I tako stoji blizu dvije decenije. Za nepovjerovati!

Slali zahtjeve, apele…

Mještani su vlastima  pisali pisma, slali zahtjevi  da se spomen-obilježje dovrši, ali sve do danas ostalo je  mrtvo slovo na papiru. U Hadžićima  boračkih organizacija  ima više nego, kako reče jedan građanin, mjeseci u godini. Ali, ni oni ništa nisu učinili da se  ovaj projekt  završi,za čiju realizaciju  nisu potrebna velika sredstva.

U junu prošle godine  vijećnik Almir Kardaš,(NiP) je  načelniku općine Hadžići Hamdi Ejuboviću uputio  incijativu  da se sredstvima iz budžeta Općine spomen-obilježje dovrši.

– Bio bi to svjedok jednog vremena, koji bi budućim generacijama govorio  šta se dešavalo na ovim prostorima, kolika je cijena plaćena za odbranu zemlje, kazao je Kardaš.

Načelnik općine je u odgovoru naveo da su  zahtjev za sufinansiranje  u više navrata slali Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajeva, ali  da je sve ostalo, kako ističe, na praznim obećanima.

Za preglomaznu administraciju para ima

Da čovjek ne povjeruje. Ti „patrioti“ natežu se ko će dati par hiljada  maraka. Dotle Dan mjesne zajednice Binježevo i godišnjica stradanja mještana ovog kraja, na sramotu nadležnih , i vijećnika po kojima ova incijativa nije prošla, obilježava se na nedovršenom spomen-obilježju.

U  općini Hadžići   imali  su sredstava da stavku za  plaće zaposlenim u administraciji u  Budžetu za ovu godinu povećaju za gotovo pola miliona. I pored negodovanja građana i opozicije,  to su , ipak, glasovima „prelatača“, koji su sve do jučer kritikovali  to istog načelnika,  ružno  govorili  o njemu i njegovom radu.

Otkud  tolika“ ljubav“ najvećih kritičara

Danas  ti isti,  do jučer  najveći kritičari , „ preletači“, preko noći počeli su da ga  hvale, da žale kako  i ranije  to nisu   uradili. Samo što još suze nisu pustili. Zahavljujući baš  njihovim glasovima, „ preletača“,  uspjeli  su progurati povećanje sredstava za administraciju. Samo je pitanje šta je ko za tu  sada tako veliku “ ljubav“ dobio.

Dotle,  nedovršeno spomen-obilježje  stoji gotovo dvije decenije i govori kolika je nebriga  vlasti , kojima je uvijek, kada se pokrene to pitanje , kriv   neko drugi  umjesto njih.

Šta kažu građani

Gradnjaje spomen-obilježja počela je  za vrijeme ranijeg načelnika.I danas tako stoji.To je i tužno i žalosno.Nadležni u općini Hadžići moraju znati da su sredstva u bužetu svih građana,  i da niko nema pravo da se tako  odnosi. Na spomen-obilježju planirano je da se ispišu imena svih ubijenih mještana. Djeca  moraju znati istinu o stradanjima, kazao  je Enver Nizić, mještanin Binježeva, prilikom obilježavanja godišnice stradanja mještana.

-U našoj mjesnoj zajednici počinjeni su veliki zločini.U kući, u neposrednoj blizini ovog spomen-obilježja, čovjek je zaklan,sedmorica mještana ekshumirana su iz masovne grobnice u Đurđevači, i drugim kazamatima smrti.Ubijena su 42 čovjeka samo zato što su druge nacionalnosti. Žalosno je da za to niko ne odgovara.Boračka udruženja i nadležni u općini morali su pokrenuti tužbe za sve ove i druge zločine agresora, kazao je Mirsad Isić  jedan od organizatora  manifestacije  „ Ne dozvolimo da se zaboravi 1992.-1995. godina“.

Zašto nema tužbi, zašto nije realizovana odluka Općinskog vijeća….. 

U kasarni u Lukavici 46 logoraša  ubijeni su na očigled oko 300 zatočenika iz Hadžića. Mada se sve zna ko ih je, kada i gdje ubio,  po čijem naređenju, kada su iz Hadžića  odvedeni u logor “ SlavišaVajner Čiča“ u Lukavici, ko je bio komandant kasarne i sve  druge pojedinosti,  tužba za ove zločine još ni do danas, na žalost,  nije podnesena.

Još od izdavanje knjige „Svijedoci istine, 2007. godine, nisu ispravljene kardinalne greške, gdje kod druge strane , po toj istoj knjizi, nije bilo logora, mučenja ubijaja, i koja je najveća odbrana za optužene .

Prvi put su kazali da za to nemaju para. Da čovjek ne povjeruje.Imali su  sredstava za knjigu ataše za kulturu ustaškog zločinca Ante Pavelića, koju je finansirala općina Hadžići.

Zato danas zločinci sa druge strane mirno šetaju,  dok su patrioti u zatvoru, i stalno se optužuju , privode… U općini Hadžići nisu podnijeli tužbu  za odgovorne tzv. srpske općine Hadžići za mnoge zločine , logore , ubijanja …

Tim „patriotima“ uvijek  je neko drugi kriv, umjesto njih. A  oni najodgovorniji. Historija nam to neće oprostiti.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *