ZA NEPOVJEROVATI : Većina u OV Hadžići  sa „preletačima“ odbila da se mapiraju nelegalne deponije smeća

Published On 20. January 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Mada za  realizaciju ove   incijative  nisu potrebna nikakva finansiska sredstva.

Iako  se u zaključcima Zavoda za javno zadrvstvo KS vlastima općine Hadžići stalno sugeriše da  je divlje deponije neophodno ukloniti, da su potencijonalna opasnost od zaraze, posebno u ljetnom periodu…

 Slika sa terena govori da neodgovorni pojedinici smeće i dalje istresaju u potoke, rijeke, pored puta, u šumi i drugim mjestima. Zašto komunalni inspektor prekršitelju, kad formalno izađe na teren, kaže  imena građana koji su ih prijavili, i kako se čulo na sjednici Općinskog vijeća  govori im… „Znaš,  ja ti nebi dolazio da te nije prijavio taj i taj…“

Vodeći u KS

Hadžići su   vodeći  u KS po bespravnoj sječi šume. Ovo se više od 10 godina ističe u informaciji Uprave za šumarstvo KS. Na ovo područje dolaze šumokradice, kako se godinama ističe  u informaciji,  iz Konjica, Visokog, Kreševa i drugih mjesta.

U proteklih nekoliko godine usljed jače kiše dolazilo do zagađenja vodovoda Krupa, koji najvećim dijelom snadbjeva općinu Hadžići pitkom vodom.

Opasnost od zaraze

Prema informaciji Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u pojedinim djelovima  hadžićke općine postoje deponije smeća koje  predstavljaju opasnost od zaraze, posebno u ljetnom periodu.

Mada se u zaključcima stalno sugeriše da ih je neophodno ukloniti, slika sa terena govori da neodgovorni pojedinici smeće i dalje istresaju u potoke, rijeke, pored puta, u šumi i drugim mjestima

Mapiranje nelegalnih deponija

Od 33 vijećničke incijative, koje sugerišu poboljšanje života građana i suzbijanje negativnosti većina u vijeću sa „prelatačima“ nisu usvojili  ni jednu. Čak ni   incijativu  dr.Minele Fišo ( SDP) da predsjednici mjesnih zajednica mapiraju nelegalne deponije otpada sa fotografijama i adresama lokacija,  kako bi se sačinila kompletna informacija i dostavila Općinskom vijeću kao tačka dnevnog reda. Mada za  realizaciju ove   incijative  nisu potrebna nikakva finansiska sredstva.

U zaključku o neprihvatanju vijećničkje inicijative kluba vijćenika SDP-a, koja je dostavljena općinskom načelniku na izašnjavanje, kaže se da nakon uvidu i izjašnjanje – odgovor Općinskog načelnika ne prihvata vijećnička inicijativa u kojoj je traženo mapiranje nelegalnih deponija koju bi izvršili predsjednici savjeta mjesnih zajednica i dostavili objedinjene podatke o istom u vidu informacije Općinskom vijeću koju bi sačinila Služba civilne zaštite i mjesne zajednice.

Kada se odbijaju ovakve incijative za opće dobro građana, onda se spravom postavlja pitanje da li je zaista vlastima  i većini u Općinskom vijeću cilj da se suzbiju nelegalne deponije, koje su pored ružnog izgleda, kako su kazali iz  Zavoda za javno zdravstvo KS i  potencijonalna opasnost od zaraze.

Zašto inspektor prekršiteljima odaje imena građana koji su ih priavili

Ako  je ovakav odnos vlasti onda se ne treba čuditi  što  komunalni inspektor prekršitelju, kad formalno izađe na teren, kaže  imena građana koji su ih prijavili, i kako se čulo na sjednici Općinskog vijeća  govori im: … „Znaš ja ti nebi dolazio da te nije prijavio taj i taj…“

Ti isti, kako bi sakrili svoj sramni rad, sutra će uz viku i dreku, po oprobanom receptu  kazati  da je to laž, da je za to  neko drugi kriv, kako bi temu skrenuli u drugom pravcu. Pitati će  kako se zovete, da li ste promjenili ime i druge gluposti.

U februaru 2020. godine Mirsad Dupovac, vijećnik SDP, nakon što je vlast odbila da odgovori na vijećničko pitanje javno je napisao :

Za lopovluk se ne pita

-Promišljati drugačije u ovdašnjim prilikama  znači imati neprijatelje, biti okarakteriziran kao neznalica, glupan, nevjernik, budaletina…

-Za lopovluk se ne pita. Lopovluk je u bosanskohercegovačkom društvu postao pravilo, – podrazumjeva se. Ne znam, možda bolje nismo ni zaslužili.

-Sve mehanizme koristi za promidžbu izopačenih vrijednosti koje javnosti plasira pod plaštom napretka, uspjeha, boljeg kvaliteta života, zaštite ineresa naroda…

Ali znate šta, ni ja o njima nemam nimalo drugačije mišljenje.

 

LOPINAŠI KOJI SE BOGATE U „INTERESU GRAĐANA“

Uz to ja ću dodati, lopinaši koji se bogate u „interesu građana“. Ali oni to mogu, oni su Bogu bliži, oni to petkom nuliraju, i onda imaju novih sedam dana da harče ovo malo jada što je ostalo….

Ovo je samo dio riječi vijećnka Mirsada Dupovca objavljenih preko društvenim mreža  2020. godine, nakon sjednice Općinskog vjeća, kada je vlast odbila odgovoriti na vijećničko pitanje, postavljeno mjesec ranije u pismenoj formi.

Čekrlija: Kakvu to poruku šaljemo

-Kada sam dobio priliku da budem dio ovog Općinskog vijeća  smatrao sam da je veliku korak gdje ću uraditi nešto dobro za ovu zajednicu, za naše društvo.Međutim, tek poslije ulaska u Općinsko vijeće postalo mi je jasno  kako ovdje stvari funkcionišu.Ovdje nemaš nikakvu mogućnost da kao vijećnik nešto uradiš, da se nešto promijeni.Mi imamo osam vijećnika i na izborima  dobili 2.928 glasova .I pored toga  nemamo  bilo kakvu mogućnost da naši opravdani prijedlozi prođu.Šta tek onda može jedan pojedinac uraditi,  i kavu to poruku šaljemo našoj javnosti, kazao je na sjednici Općinskog vijeća Almir Kardaš.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *