OV HADŽIĆI  Nije prihvaćena nova sistematiacija radnih mjesta :Načelnik Ejubović planira da ima čak 106 uposlenika

Published On 8. July 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

Administracija se stalno pumpa, a sve je više lica koji traže socijalnu pomoć da bi preživjeli

 I dok se na sva zvona govori   o smanjenju preglomazne administracije ovdje rade  sasvim suprotno.

Skinuta Odluka o gradnji mini hidrocentrala:Vlast se prepala građana

Na   sjednici Općinskog vijeća bez rasprave nije prihvaćena informacija o unutrašnjoj organizaciji i stanju  kadrova službi za opću upravu Općine Hadžići. Rezultat glasanja bio  je 13:13.

Nisu pomogla ni trojica preletača, koji su se priključili vlasti.Dvojica su odmah, prije dvije godine, nakon izbora, izjavili da će raditi za vlast, a novi predsjedavajući Općinskog vijeća, nakon izbora na ovu funkciju, mada je rekao da će raditi za  narod, podržao je povećanje  činovnika u Općini.

 Sadašnji predsjedavajući  Općinskog vijeća biće upanćen, kako  su mediji pisali ,da je odmah nakon izbora,   bio nagrađen putovanjem u Tursku. Isti taj predsjedavajući imao je sudski spor sa načelnikom općine  Hamdom Ejubovićem zbog  napada i pisanja na društvenim mrežama. Šta je sve  ružno govoreno nebi  sada iznosili .Bilo je isuviše ružnih natpisa.

 Sigurno se sjećate jauka i naslova:  „ Načelnik općine Hadžići napao dijete šehida“. Taj isti, koji je sada  predsjedavajući, danas je veliki branitelj tog istog načelnika općine. A sjećate se siguri šta je sve govorio i pisao o tom istom načelniku.

Ovom prilikom nebi govorili  šta o tome  pričaju  građani.

PUMPANJE ADMINISTRACIJE

Za razliku od prošle godine, kada je  po  istoj informaciji o stanju kadrova u općini Hadžići , bilo predviđeno nešto više od 90 uposlenika, novom sistematizacijom radnih mjesta načelnik Hamdo Ejubovi predvidio je čak 106 činovnika.

 I dok se na sva zvona govori   o smanjenju preglomazne administracije ovdje rade  sasvim suprotno.

ČINOVNIKA SVE VIŠE, NEKI JEDVA PREŽIVLJAVAJU

Dok je u prošloj godini , prema informaciji o ostvarivanja socijalne zaštite na području općine Hadžići registrovano čak 4990 lica koji primaju neku od socijalne pomoći, i u Tarčinu po prvi put u historiji Hadžića otvorena javna kuhinja,  dotle se u općini Hadžići iz godine u godinu gomila administracija.

-Ovdje rasprave i sugestije ne pomažu.Zna se da se primaju familijarni i stranački kadrovi. Više puta to smo javno govorili i dokumentovali. Za plate  administ rativcima  stavka  u budžetu za ovu godinu povećana  je za gotovo 500.000 KM. I po tome moglo se vidjeti da će biti novo gomilanje administracije , kazao nam  je  nezavisni vijećnik Admir Mujanović.

  BILA MALA ALI EFIKASNA UPRAVA

  Po popisu stanovništva  iz 1991. godine Hadžići su imali 24.200 stanovnika, a u administraciji je radilo svega nešto više od 20 službenika.

 Prema popisu iz 2013. godine Hadžići  imaju   24.979 stanovnika.Neznan  broj rasta, svega 779 stanovnika , a uveliko povećan broj administrativaca.

 PODACI SU NEUMOLJIVI

 Prije više godina u Hadžićima je kružio spisak o imenima zaposlenih u općini Hadžići prije rata, Kao što smo rekli bilo je zaposleno tek nešto više od 20 službenika.

 Sa Narodnom i Teritorijalnom odbranom , Poreznom upravom, Sudom…  koji su tada bili u sastavu općine,  bilo zaposleno tek nešto više od 70 službenika.Šta mislite kolika bi danas bila administracija da su ove službe ostale u sastavu općine  Hamde Ejubovića. .

ZAŠTO SU UNIŠTENI GIGANTI

Tada je radilo  privreda, bilo zaposleno više od 6.500 radnika, svaka tri mjeseca radila se informacija o poslovanju privrede, gradili se privredni objekti….

Tada je bila mala , ali efikasna upravu. Tada su Hadžići po razvijenosti bili na desetom mjestu u BiH.

Tada smo  imali razvijenu metalnu, drvnu industriju, građevinastvo, poljoprivredu, radilo više od 6.500 radnika.

Ovi danas uništili DI „ Bjelašnicu“, giganta koji je izgradio Hadžiće. Nema ni GP „Ingrap“, koji je radio i van granica naše zemlje.Samo u ova dva kolektiva uništeno više od 1.200 radnih mjesta. Nema ni poljoprivredne zadruge „Tarčin“, koja je bila vodeća u KS. I to su uništili.

Danas  raste administracija, mada je tada bilo daleko više posla.

 PODACI SU NEUMOLJIVI

 Dok raste administracija načelnika Ejubovića , s druge strane na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nikada nije bilo više nezaposlenih  kao danas.Danas , na žalost, umjesto privrede raste administracija.

 SA SUDOM,  TO, NO, POREZNOM UPRAVOM….U OPĆINI RADILO NEŠTO VIŠE OD 70 SLUŽBENIKA

Još jedan moramo ponoviti podatak za čuđenja. Prije rata, zajedno sa Općinskim sudom, Narodnom i Teritorijalnom odbranom, Poreznom upravom….koji su tada bili u sastavu općinskih službi,  radilo je svega nešto više od 70 službenika.U Hadžićima je prije rata bila inspekcija rada,  i  svi drugi vidovi  inpekcije, a radio tako mali broj  ljudi.

  SPISAK

 Prije 13 godina u Hadžićima je kržio spisak zaposlenih prije rata, i preko vijećnika građani  su tražili da se zaustavi povećanje administrativaca.

 Tada su  vijećnici stranke za BiH,  kazali   da broj zaposlenih u općinskoj administraciji raste preko noći .Tražili su   da im se dostavi spisak zaposlenih posljednjih godina kao i u KRO Komunalac Hadžići, gdje se takođe zapošljvaju, prijatelji, rodbina, stranački aktivisti, amidžići, daidžići…

Spisak zaposlenih u  Komunalcu nikada nije dostavljen.

 PREPALI SE GRAĐANA

Nakon pritiska javnosti na jučešnjoj sjednici sa dnevnog reda skinuta je  Odluka o davanju saglasnosti za izgradnju mini hidrocentrala na rijeci Lepenici. Društvene mreže „gorjele“ su od osuda građana  zbog uništavanje rijeke i ribljeg fonda od ovakvog vida gradnja, od kojih koristi , kako su istakli, imaju samo investitori.

Za plaće administativcima   u Bužetu više   od 460.000 KM

 Izborom Almina Bašića (Platforma za progres) za predsjedavajućeg Općinskog vijeća vlast ima većinu . U  Budžetu za ovu godinu,koji je usvojen rezultatom 14:13 ,umjesto 2.906,079  stavka za plaće  povećana  je na 3.366,312 KM, i već tada dalo se naslutiti da će biti novo gomilanje administrativaca.

Plata  načelnika općine  Hadžići je u rangu gradonačelnika, a koeficijentom za platu mogu se pohvaliti i njegovi pomoćnici.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *