Konaković: Imam provjerene informacije da su SDA, HDZ i SNSD već dogovorili koaliciju

Published On 10. August 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Oni su vrlo uigrani u slanju ovih poruka, poput Izetbegovićeve o prebrojavanju, u ovom trenutku Dodiku je ta izjava bila pravi lijek, reafirmacija Dodika u međunarodnim krugovima, animacija njegovih glasača, rekao je

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je za N1 kako ima provjerene informacije iz diplomatskih i međunarodnih izvora da su SDA, HDZ i SNSD već dogovorili nastavak koalicije nakon izbora u oktobru. Ističe da od dogovora oko izmjena Izbornog zakona nema ništa, jer su se, kako tvrdi, SDA i HDZ dogovorno ponašale da od ove priče prave kampanju.

– Oni su vrlo uigrani u slanju ovih poruka, poput Izetbegovićeve o prebrojavanju. U ovom trenutku Dodiku je ta izjava bila pravi lijek, reafirmacija Dodika u međunarodnim krugovima, animacija njegovih glasača itd. Dodik i Izetbegović su napravili novi dil i pokušat će izmjenama zaštititi jedni druge. Ostat će jedina opcija da Šmit nametne izmjene – rekao je Konaković u Danu uživo.

Izmjene Ustava BiH

Govoreći o izmjenama Ustava BiH, Konaković je rekao kako “visoki predstavnik tvrdi da može mijenjati entitetske ustave”.

– Vjerovatno mu je to plan da time stvori pretpostavke za izmjene Ustava BiH. Da smo imali hrabre lidere, oni bi do sada napravili dogovor – dodao je.

Za pismo i reakcije koje je Šmit uputio predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, kazao je da “samo prave kampanju od cijelog procesa”.

– Znaju da u Predstavničkim domovima neće imati dovoljan broj ruku da prave koalicije. Njihov spas je u Domu naroda, oni ovise jedni od drugih. Schmidt nas je prepao rješenjima i to smo mu rekli javno na sastanku. Tada se i malo povukao. Kakvo će biti rješenje teško je prejudicirati – rekao je Konaković ponavljajući stav NiP-a o najavljenim izmjenama Izbornog zakona i etničkom predstavljanju.

Za memorandum ambasadora Izraela, rekao je da čudna te da je sve to pokazalo slabost ambasada BiH, odnosno ambasadora.

– Ljudi pošalju propale političare kako bi ih se riješili s političke scene. To se mijenja od novembra, ambasadori će biti pravi lobisti za BiH – rekao je Konaković.

“SDA jezik Islamske zajednice”

Komentirajući odgovor Rijaseta Islamske zajednice na njihov zahtjev za sastanak i optužbe da zastupaju interese jedne stranke, Konaković je rekao da su ukazali na pojavu koja je vidljiva i koja bi mogla eskalirati jer su zabrinuti za svoju Islamsku zajednicu.

– Islamska zajednica je glas svih vjernika u BiH i šire i vrlo je signifikantno kada govore jednoj sedmini ili jednoj osmini tog članstva. SDA ima 200.000 glasača, Bošnjaka prema zadnjem popisu ima milion i 769.000 u BiH – rekao je.

Na pitanje u čemu je prepoznao “SDA jezik”, kazao je: “Bilo je nekoliko nastupa. Čekamo sastanak s reisom. Nema još odgovora na naš upit”.

Kazao je kako “ovu vjersku instituciju treba skloniti od prljave političke scene”.

– Radi jačanja IZ, zaštite institucije reisa, radimo ovo što radimo – postavljamo javno pitanje. Ubijeđen sam da će nas pozvati na sastanak – rekao je Konaković i dodao kako je reis Kavazović razuman čovjek.

Vjeruje da nakon oktobra dolazi kraj vladavine Bakira Izetbegovića.

– U njegovih zadnjih 10-15 TV nastupa govorio je o meni i blokirao me na Twiteru da mu ne mogu odgovoriti. Njegovu misao rijetko ko može shvatiti osim onih koji moraju. Mislim da će oktobar biti pravi lijek za njegove ambicije i sunovrat koji se dogodio u BiH otkako on upravlja procesima – kazao je.

Problemi Trojke u Općini Centar i neslaganje u vezi Povorke ponosa

Govoreći o problemima Trojke u Općini Centar, kazao je da ih je manje nego što ih je bilo ranije.

– Otvoreno smo porazgovarali o stvarima koje ne vidimo slično. To je stalna tenzija između nas i mi to ne krijemo. Mi razgovaramo stalno i ohrabrujemo naše članove da iskreno i javno razgovaraju o problemima. Mi ćemo se i dalje svađati, ali SDA se nikada neće vratiti na vlast. Trojka je vjerujte mi stabilna. Mi se svađamo radi interesa BiH, ne ličnih – rekao je lider NiP-a.

Kada su u pitanju izmjene zakona kojim se ograničava prostor za proteste i šetnje poput Povorke ponosa, kazao je da su tu ne slažu sa Našom strankom koja je i javno poručila da za to neće imati podršku.

– Naša stranka je nedavno pohvalila SDA kada su usvojili akcioni LGBTI plan. Tu su sinergijom bliži nego mi i Naša stranka. Naša stranka neće biti s njima u koaliciji vjerovatno jer na pitanje korupcije i odlaska mladih iz ove zemlje gledamo isto – zaključio je Konaković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *