Mijatović: Definisati set bosanskih interesa, odrediti crvenu liniju u pregovorima oko vlasti

Published On 6. November 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Za budućnost BiH je od najvišeg interesa da se postave kriteriji i jasan politički program u procesu formiranja vlasti, kazao je na današnjoj sesiji Kruga 99 Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99. 

On je dodao da treba razmisliti o političkom objedinjavanju kako bi BiH izašla iz ćorsokaka u kojem se nalazi i izaći iz posebnog slučaja na koju se primjenjuju posebni uslovi.

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH i jedan od pokretača Pokreta za državu u RS koji je osvojio pet mandata u Narodnoj skupštini RS i jedan u PS BiH kazao je da je vrijeme da intelektualci dignu svoj glas o stanju u BiH.

“Formiranje izvršne i zakonodavne vlasti jeste izazov, a posebno u kontekstu nametnutih izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. I principe delegiramo na etnonacionalnom pristupu, a nikako na konceptima ekonomije, razvoja društva. U svim razvijenim demokratijama principi se baziraju na ovim temama. Bavimo se uporno posljedicama nečinjenja svih nas 27 godina nakon Dejtona da ova država i društvo idu naprijed”, kaže Mijatović.

Govoreći o Pokretu za državu u RS on je kazao da su dali svoje rezultate i dovoljno su bitni da mogu biti drugačiji glas u entitetu RS i da dobiju još veću podršku.

“To nije jednonacionalni pokret, već je Klub Pokreta za državu multietnički i to je po prvi put tako. Svo odlučivanje pa i oko principa za formiranje vlast treba da vratimo u institucije BiH. Prvi put od Dejtona do danas imamo dva člana građanske provenijencije u Predsjedništvu BiH. Sve radimo obrnutim redom i bavimo se posljedicama, a ne uzrocima. Ulazimo u proces formiranja vlast gdje jedna strana isključuje drugu. Sav taj bh. patriotirzam pada kada jedni odu u vlast, a drugi ostanu u opoziciji. Nismo spremni da kažemo ovo je crvena linija, ovo je blok koji stoji do te crvene linije. Moramo definisati set bosanskih interesa, da kažemo ovo je nešto čega ćemo se svi držati bez obzira na vlast ili opoziciju. S druge strane imamo formiran srpsko-hrvatski blok, ja jesam za jedan Pokret za državu na nivou države ali dajte da definišemo šta je to crvena linija ispod koje se ne ide i da se obavežemo javnosti i onda ćete vidjeti kako vlast to definiše i kako iskaču jedan po jedan”, kaže potpredsjednik SDP BiH dodavši da je crvena linija za SDP ustavno uređenje BiH.

Mijatović je kazao da se ne može zanemariti činjenicu da se mora razgovarati s onima koji ne vole BiH bio to Dragan Čović, Milorad Dodik ili Mirko Šarović.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *